Hrvaška vlada nad draginjo z omejitvijo cen elektrike in nekaterih živil

Hrvaška vlada je sprejela paket ukrepov za blažitev rasti cen, vreden 21 milijard kun (2,79 milijarde evrov), za pol leta pa je omejila cene elektrike, plina in drv za ogrevanje ter znižala ter omejila cene nekaterih živilskih izdelkov.


Plenković obljublja ohranitev standarda ljudi. Foto: EPA
Plenković obljublja ohranitev standarda ljudi. Foto: EPA

Sveženj ukrepov vključuje tako posamezna gospodinjstva kot javne ustanove in podjetja, je na seji vlade sporočil hrvaški premier Andrej Plenković. Med drugim zajema omejitev cen energentov in nekaterih živil, dodatno finančno pomoč za socialno ogrožene skupine, nepovratno podporo podjetnikom za energetski prehod, subvencioniranje posojilnih obresti podjetjem v težavah in različne davčne olajšave.

Po Plenkovićevih besedah gre za močan, celovit in pravičen sveženj, ki bo ohranil standard državljanov, omogočil delovanje ustanov in ohranil močno rast gospodarstva.

Prvi del svežnja je namenjen blažitvi rasti cen energije, predvsem elektrike. “Kdor bo porabil manj, bo plačal nizko ceno. Tisti, ki bodo porabili več, bodo šli v višji razred,” je napovedal Plenković.

Ceno elektrike za gospodinjstva je vlada za

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav