IMF izboljšal obete tudi za kitajsko gospodarstvo

Kitajsko gospodarstvo naj bi letos prispevalo četrtino k svetovni gospodarski rasti, čeprav bi lahko zagon upočasnile negotovosti glede covida-19 in stanja v nepremičninskem sektorju, ocenjuje IMF.

Ob ponedeljkovi objavi izboljšane napovedi letošnje svetovne gospodarske rasti je popravil tudi napoved za Kitajsko.

Kitajsko gospodarstvo naj bi si letos znova opomoglo, saj se bo dejavnost okrepila po odpravi omejitev zaradi pandemije covida-19, kar bo spodbudilo rast svetovnega gospodarstva. To je dobra novica za Kitajsko in svet,” je v letni oceni kitajskega gospodarstva navedel IMF.

Ob tem je opozoril na “pomembne gospodarske izzive“, pri čemer je spomnil na krčenje nepremičninskega trga in negotovosti glede razvoja okužb z novim koronavirusom. Med glavnimi tveganji za Kitajsko v letošnjem letu je omenil upočasnitev svetovnega povpraševanja, negotovost zaradi vojne v Ukrajini in geopolitične napetosti.

Nepremičninski sektor, ki skupaj z gradbeništvom predstavlja več kot četrtino kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP), je bil močno prizadet, odkar je Peking leta 2020 začel zatirati “čezmerno zadolževanje in divje špekulacije” na tem področju. “Dolgoročno pa ovire za rast vključujejo tudi upadanje prebivalstva in upočasnjeno rast produktivnosti,” je še ocenil

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav