Industrija poziva vlado naj subvencionira cene elektrike, saj ima težave s konkurenčnostjo

Industrija pri nas poziva vlado, naj ji omogoči oziroma subvencionira nižje cene elektrike, saj drugače izgublja konkurenčnost. Slovenske in nemške cene električne energije v predelovalnih dejavnostih so si že zelo blizu.


Foto: EPA
Foto: EPA

Podatki s konca leta 2022 kažejo, da so tako nemški kot slovenski poslovni odjemalci za elektriko plačali približno enako končno ceno, blizu 200 evrov na megavatno uro. Potem ko je Nemčija pri Evropski komisiji za svojo industrijo dosegla ceno 130 evrov, so se velika slovenska podjetja dvignila in enako zahtevala od naše vlade.

Uroš Vajgl, državni sekretar za okolje in podnebje, pojasnjuje, da je referenčna cena za nemška velika podjetja resda 130 evrov, “ampak ta ne velja za vso porabo, ta ne zajema omrežnine, ta ne zajema stroškov merilnega mesta, ne zajema trošarin, ne zajema prispevkov, vključno z DDV-jem, kar je vse treba potem še plačati.”

Slovenska energetsko-intenzivna dejavnost je vedno temeljila na nizkih cenah elektrike. Zdaj teh cen ni več, razlika do tekmecev v tujini se je

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav