Inšpektorji za delo odkrili skoraj 200 kršitev, povezanih z epidemijo

Pri nadzoru delovnih razmerij je inšpektorat za delo ugotovil, da so kršitve, povezane z epidemijo covida-19, najpogostejše pri izplačilu kriznega dodatka in pozivanju nazaj na delo s čakanja na domu brez predhodnega obveščanja zavoda za zaposlovanje.


Foto: BoBo/Žiga Živulović
Foto: BoBo/Žiga Živulović

Glede izplačila kriznega dodatka so doslej odkrili 131 kršitev, glede pozivanja nazaj na delo brez predhodnega obveščanja zavoda za zaposlovanje pa 67.

Nadzori glede izplačila kriznega dodatka kažejo, da so bile prijave največkrat posledica nepravilnega razumevanja intervencijske zakonodaje, predvsem glede sorazmernega dela kriznega dodatka, ali pa so ugotovili zamik izplačila.

Od prijave do pravnomočno ugotovljene kršitve lahko mine veliko časa in številni postopki še niso končani. Izvajanje inšpekcijskih postopkov je poleg tega v času epidemije oteženo, saj delodajalci ob prvem obisku inšpektorja pogosto niso dosegljivi, kar postopke še podaljša, so izpostavili.

V zadnjem času je slišati tudi opozorila, da nekateri delodajalci v delo silijo tudi zaposlene s potrjeno okužbo, vendar brez simptomov. Vendar pa na inšpektoratu opozarjajo, da pozitivni izvid testa še ne pomeni nujno tudi

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav