Ita Airways po stopinjah izgubarske Alitalie

Zadnje posojilo, ki ga je kronični italijanski izgubar Alitalia prejel od države, je bilo nezakonito. Tako je presodila Evropska komisija in podjetju v stečaju naložila vračilo 400 milijonov evrov.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Toda zdaj je že jasno, da italijanski davkoplačevalci tega denarja ne bodo videli – kar velja tudi za desetino milijard pomoči preteklih desetletij in za pol milijarde evrov, s katerimi bo država pokrpala lansko izgubo Alitaliine naslednice.

Alitalia je med letom 1974 in predlanskim stečajem stala državo 11 milijard evrov. Tako so izračunali na Observatoriju za javno porabo Katoliške univerze v Milanu. Podjetje je poslovalo z izgubo skoraj vsa leta od začetka 90. let; vmes sta se zgodili dve privatizaciji, a kratke sape.

V zadnjih letih, ko je bila Alitalia že pod komisarsko upravo, je izguba znašala med milijonom evrov in dvema dnevno. Različne vlade so jo krpale s posojili: predzadnje iz leta 2017 v vrednosti 900 milijonov evrov je Evropska komisija predlani razglasila za nezakonito pomoč države.

Bruselj

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav