Italija želi na račun alžirskega plina postati vozlišče za distribucijo energije

Italijanska premierka Giorgia Meloni je v Alžiriji podpisala sporazum o krepitvi sodelovanja med državama na področju energetike, s katerim si želi Italija v dveh letih postati povsem neodvisna od ruskega plina.


Italijanska premierka je sporazum o sodelovanju podpisala z alžirskim predsednikom Abdelmadjidom Tebbounejem. Foto: Reuters
Italijanska premierka je sporazum o sodelovanju podpisala z alžirskim predsednikom Abdelmadjidom Tebbounejem. Foto: Reuters

“Zaradi velike energetske krize, ki jo doživlja zlasti Evropa, bi Alžirija lahko postala vodilna v proizvodnji, zagotovo afriški, verjetno pa tudi svetovni,” je na skupni novinarski konferenci z alžirskim predsednikom Abdelmadžidom Tebbounom v prestolnici Alžir dejala Meloni.

Italijanski energetski velikan Eni je med obiskom z alžirskim partnerjem Sonatrachom podpisal dva sporazuma. Eden od njiju je po besedah Meloni namenjen zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in trajnostnemu razvoju, drugi pa povečanju alžirskega izvoza plina v Italijo in Evropski uniji, razvoju novega plinovoda za vodik in možnostih utekočinjenega plina.

“Skratka, gre za mehanizem energetske mešanice,

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav