Izteka se rok za vpis obveznic za državljane

Kdor razmišlja o nakupu t. i. ljudskih obveznic, ki jih bo Slovenija v kratkem izdala v skupnem obsegu 250 milijonov evrov, ima čas za vpis le še do petka opoldne.

Ljudske obveznice, ki jih bo država izdala prvič doslej, so namenjene polnoletnim fizičnim osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Njihova ročnost bo tri leta, letna obrestna mera bo znašala 3,4 odstotka, v izplačilo pa bodo zapadle konec februarja 2027.

Dostopne so na 260 vpisnih mestih po državi, in sicer prek petih distributerjev, to so banke NLB, Nova KBM, BKS in SKB ter borznoposredniška družba Ilirika. Vpisovanje se je začelo 1. februarja in traja še do petka do 12. ure. Za oddajo naročila za nakup obveznic mora vlagatelj pri banki ali borznoposredniški hiši odpreti trgovalni račun vrednostnih papirjev, če ga seveda še nima.

Vsak lahko vpiše za najmanj 1000 evrov in za največ 100.000 evrov obveznic. Pozneje, ko bodo uvrščene na trgovanje na Ljubljansko borzo, omejitev glede obsega trgovanja ne bo.

Kakšen je bil odziv fizičnih oseb v prvih dneh vpisovanja obveznic, finančni minister Klemen Boštjančič v ponedeljkovi izjavi za

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav