Janša: Indija pomembna strateška partnerica Slovenije in EU-ja

Predsednik vlade Janez Janša je v intervjuju za indijski časopis The Economic Times spregovoril o slovensko-indijskih odnosih, sodelovanju držav na gospodarskem področju in tudi o načrtih za krepitev sodelovanja.

Poudaril je, da je Indija pomembna strateška partnerica Slovenije in Evropske unije. “Indija je pomembna svetovna in strateška partnerica tako Slovenije kot celotnega EU-ja,” je dejal Janša. Ob tem je spomnil na neuradni vrh EU-Indija maja lani, na katerem sta strani okrepili strateško partnerstvo, ki temelji na skupnih vrednotah demokracije, svobode, pravne države in spoštovanja človekovih pravic. Dogovorili so se, da bodo nadaljevali pogajanja o prosti trgovini in se začeli dogovarjati o dveh dodatnih trgovinskih sporazumih, so zapisali v prevodu intervjuja na spletni strani vlade.

Indija je po premierjevih besedah druga najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije v Aziji. V letu 2020 sta državi zabeležil 339,62 milijona evrov menjave storitev in blaga.

Kot eno najobetavnejših področij sodelovanja med državama je poudaril informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, predvsem na področjih elektronike in programske opreme. Ker so slovenska podjetja po Janševih besedah odlična na področju okoljskih tehnologij, lahko indijskemu gospodarstvu ponudijo rešitve in

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav