Javni primanjkljaj nekoliko nižji, trenutno na 5,8 odstotka BDP-ja

Slovenske javne finance so tudi v drugem letošnjem četrtletju imele primanjkljaj, ki pa se je v primerjavi s prvim četrtletjem znižal. Znašal je 757 milijonov evrov oz. 5,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je sporočil statistični urad.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Primanjkljaj javnih financ je zazeval že na začetku lanskega leta, ko je ustavitev gospodarske dejavnosti v luči epidemije povzročila velik izpad prihodkov, država pa je začela sprejemati prve ukrepe za omilitev posledic za gospodarstvo in prebivalce.

Skupni izdatki države so v drugem četrtletju znašali 6516 milijonov evrov, kar je bilo za 45 milijonov evrov ali za 0,7 odstotka več kot v istem obdobju lani.

Odhodkovno stran je najbolj zaznamoval velik upad izdatkov za subvencije, čeprav so bili ti v primerjavi z obdobjem pred epidemijo še vedno nadpovprečno visoki, so sporočili statistiki. Izdatki za subvencije so bili za 374 milijonov evrov ali 44,8 odstotka nižji kot v drugem četrtletju lani. Sredstva za zaposlene so bila višja za 270 milijonov evrov ali 17,4 odstotka. Bruto investicije v osnovna sredstva so

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav