Jedrski strokovnjaki: Jedrska energija je ključnega pomena za prehod v podnebno nevtralno družbo

Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije je pred torkovo obravnavo jedrske energije in plina kot zelenih naložb v Evropskem parlamentu slovenske evropske poslance pozvalo, naj podprejo vključitev jedrske energije v taksonomijo.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednik društva Tomaž Žagar je v pismu poslancem zapisal, da društvo na podlagi znanstvenih dejstev podpira delegirano uredbo o dopolnitvi akta o taksonomiji trajnostnega financiranja EU-ja z vključeno jedrsko energijo.

Evropski parlament se bo moral ta teden na zasedanju opredeliti do resolucije, ki sta jo pripravila odbora Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane ter za ekonomske in monetarne zadeve. Ta nasprotuje uvedbi delegirane uredbe, ki jo je pripravila Evropska komisija in ki jedrsko energijo in zemeljski plin vključuje med tehnologije, ki jih taksonomija določa kot trajnostne.

Ob morebitnem pozitivnem rezultatu glasovanja o resoluciji bi bila jedrska energija izključena iz taksonomije. Izključitev jedrske energije iz taksonomije bi bila škodljiva za Slovenijo, njene prebivalce in okolje,” so ob tem

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav