Kako bo EU rešil krizo po krizi? Očitno ne s koronaobveznicami.

Evropski ministri finančni imajo dva tedna časa, da poiščejo ustrezno rešitev za recesijo, ki jo bo prinesla pandemija. Med najbolj verjetnimi se pojavljajo pomoč Evropskega reševalnega mehanizma (ESM) in Evropske investicijske banke (EIB).


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Finančni ministri EU-ja bodo imeli 7. aprila telefonsko konferenco, na kateri bodo razglabljali o reševanju socialno-ekonomskih posledic krize, ki jo je sprožila pandemija novega koronavirusa. Na ravni EU-ja se je pojavila ideja o oblikovanju t. i. koronaobveznic, čemur pa ostro nasprotujejo Nemčija, Avstrija in Nizozemska.

Predsednik Evroskupine Mário Centeno je v izogib trenjem in nesoglasjem med državami članicami finančnim ministrom EU-ja predlagal, naj razmislijo o določenih rešitvah, ki so jih zapisali v osnutku prejšnji teden. “Predlagam, da nadaljujemo možnost uporabe denarnih sredstev in instrumentov iz Evropskega reševalnega mehanizma (ESM) in Evropske investicijske banke (EIB),” je zapisal Centeno ministrom.

Zadolžile bi se tiste države, ki bi to hotele

ESM razpolaga s 410 milijardami evrov, uporabi teh sredstev pa ne nasprotuje niti nemška kanclerka Angela Merkel. Ideja je, da bi se

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav