Kako bo ministrstvo odpravilo prekarnost oz. “tisto delo, ki ni dostojno”?

Ena od obljub novega vodstva ministrstva za delo je sistemska odprava prekarnosti. Pripravljalne aktivnosti so že v teku, končana so interna gradiva in izhodišča. Kdaj bodo na mizi konkretne vsebine, še ni jasno.


Prekarstvo oz.
Prekarstvo oz. “tisto delo, ki je nedostojno”. Foto: Pixabay

Zagovorniki ljudi, ki delajo v negotovih oblikah dela, nestrpno pričakujejo izpolnitev zavez. Prekarnost ni pravni pojem, prav tako ni opredeljena v nobenem od mednarodnih dokumentov. Profesorica Darja Senčur Peček z mariborske pravne fakultete: “Čisto poenostavljeno rečeno je to tisto delo, ki ni dostojno”.

Prekarec je izpostavljen zaposlitveni negotovosti, nizkemu dohodku, vprašanju delovnega časa. Zato enostavne rešitve, kot je prepoved prekarnega dela, ne morejo biti učinkovite.

Poglejmo primer prikritega delovnega razmerja. Imamo osebo, ki bi morala biti zaposleni delavec, pa je formalno samostojni podjetnik. “Mi imamo v zakonu opredelitev, kaj je to delovno razmerje, ampak nekdo, ki je s. p. in želi uveljavljati varstvo kot delavec, mora tožiti na delovnem sodišču in mora dokazovati elemente delovnega

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav