Kako bo v letošnji proračun posegla vlada premierja Roberta Goloba?

Finančno ministrstvo predstavlja predloge rebalansa letošnjega proračuna. Vlada predlaga skoraj 600 milijonov evrov več odhodkov, kot jih predvideva sprejeti proračun za leto 2022.


 Foto: EPA
Foto: EPA

Vlada je ugotovila, da je letošnji proračun neuravnotežen, zato sprejemanje dodatnih zadolžitev ni več mogoče. Tehnično to pomeni, da moramo nujno v pripravo rebalansa. Na neuravnoteženost so največ prispevali razni protikoronski paketi ter drugi ukrepi, ki sta jih prejšnja vlada in DZ sprejemala, kot po tekočem traku po sprejetju proračuna za leto 2022 novembra lani,je na novinarski konferenci povedal finančni minister Klemen Boštjančič.

Kot primer je navedel izdatke PKP 10, ki so po njegovih besedah presegli proračunsko rezervo za letos, pa energetski vavčerji in digitalni boni.

Prejšnja vlada in DZ sta po sprejetju proračuna 2022 sprejela za eno milijardo dodarnih obveznosti, v proračunu pa je bilo na predpostavki za nepredvidene namene predvidenih 330 milijonov evrov. Računi iz teh ukrepov prihajajo še danes in bodo

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav