Kako bosta vojna v Ukrajini in sankcije zoper Rusijo vplivale na gospodarsko dejavnost v Sloveniji?

V Banki Slovenije so v kontekstu vojnih spopadov in posledic dogajanja v Ukrajini na podlagi do zdaj znanih podatkov opravili stresni test. Ocenili so, da bo gospodarska rast nižja za eno odstotno točko, inflacija pa višja do dveh odstotnih točk.


Foto: EPA
Foto: EPA

Dlje trajajoči spor v Ukrajini bo zniževal gospodarsko rast in zviševal inflacijo, je v pogovoru za Radio Slovenija rezultate stresnega testa povzela vodja analitskega centra pri Banki Slovenije Arjana Brezigar Masten. “Tu sta pomembna predvsem dva kanala. Prvi je izpad tujega povpraševanja, drugi so pa višje cene energentov in drugih surovin,” je pojasnila.

Po prvem scenariju bi se tuje povpraševanje znižalo za en odstotek, izpad menjave z Rusijo za tretjino in cene nafte bi se povečale za osem odstotkov, cene elektrike in plina pa za 20 oziroma 25 odstotkov. “Tovrstni šoki bi letos lahko znižali rast BDP-ja za nekaj več kot 0,4 odstotne točke. Medtem ko bi bila rast cen izrazitejša in bi se lahko izrazila v dodatnem pospešku inflacije za približno odstotno točko,” je dejala vodja

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav