Kako globalni smo? Slovenija je na 34. mestu globalne povezanosti

»Slovenija je glede na obseg globalne povezanosti na 34. mestu (od 140), med dejavniki globalnih tokov pa je najbolj zaskrbljujoč pritok tujih investicij, kjer ste 130-ti,« meniglobalni strateg dr. Ghemawat, glavni govorec 26. Predsedniškega foruma IEDC-Poslovne šole Bled. Na forumu, ki ga je v petek, 15. 11. ob 9.30 otvoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Razglašeni pa so bili tudi prejemniki nagrad AAA za leto 2013.

 

 

Glavni govorec dr. Pankaj Ghemawat, profesor na poslovni šoli IESE, Španija, je avtor t.i. DHL lestvice globalne povezanosti, s pomočjo katere je med leti 2005 – 2012 spremljal dejavnike globalnih tokov: pretok kapitala, informacij, ljudi in trgovine, in sicer v 140 različnih državah. Rezultati analize kažejo, da svet še zdaleč ni ‘ploščat’, saj je globaliziran kvečjemu 10–25 odstotkov. »Nizozemska je najbolj globalizirano svetovno gospodarstvo, najmanj pa Burundi,« ugotavlja dr. Ghemawat. Naše sosednje države pa se umeščajo na DHL lestvico na sledeč način: Avstrija je na 19. mestu, Madžarska na 26., Italija na 28. ter Hrvaška na 57. mestu.

 

Podatki za Slovenijo:

·         Slovenija na 34. mestu med 140 državami glede na obseg globalne povezanosti.

·         Več kot 90 odstotkov različnih mednarodnih tokov Slovenije je vezanih na komaj deset držav.

·         Glede na pritok neposrednih tujih investicij smo na 130. mestu od 140 analiziranih držav.

 

Dr. Ghemawat, eden izmed petdesetih vodilnih poslovnih mislecev na svetu, katerega knjiga World 3.0 je bila nagrajena z nagrado Thinkers50 Best Business Book Award, svoje trditve o tem, da svet le ni tako hiperpovezan kot se morda zdi, podkrepi tudi s številnimi zanimivi podatki; denimo – 90 odstotkov svetovnega prebivalstva ne bo nikoli zapustilo domače države, 85 odstotkov naših prijateljev na Facebooku je iz iste države kot mi, po drugi strani pa je 5 do 10 odstotkov dobrodelnih prispevkov gre v tujino, zgolj 2 odstotka minut telefonskih pogovorov na svetu je mednarodnih.

 

Dr. Ghemawat, ki se je vpisal na Harvard z 16 leti in pri 24 doktoriral, ter tako je postal takrat najmlajši profesor v zgodovini te prestižne poslovne šole, bo 15. 11. 2013 na 26. Predsedniškem forumu IEDC-Poslovne šole Bled predstavil konkretne predloge za podjetja, kako se bolje odrezati na mednarodnih trgih in biti bolj globalno prisoten.

 

Dr. Danica Purg, direktorica in dekanja IEDC-Poslovne šole Bled, je na forumu, v soboto 16. 11. 2013 tudi uradno razglasila prejemnike nagrade AAA za leto 2013.Nagrade AAA so javno priznanje IEDC-Poslovne šole Bled uspešnim diplomantom šole za udejanjanje najvišjih idealov, ki poosebljajo individualne karierne dosežke, voditeljstvo, delovanje v dobro družbe in prispevek k razvoju šole.

Prejemniki za leto 2013 so:

 

·         Aleksander Zalaznik, PMBA 2007, generalni direktor Danfoss Trata (Slovenija)

·         Dimitrije Knjeginjić, MBA 2010 generalni direktor Lafarge Srbija (Srbija)

·         Hakif Gashi, ISMP 2012, predsednik uprave Meridian Corporation (Kosovo)

·         Iztok Seljak, PMBA 1998, predsednik poslovodnega odbora Hidria (Slovenija)

·         Miroslav Klepač, MBA 2000, član upravnega odbora Podravka (Hrvaška)

 

Besedilo: Tonja Blatnik

Podobne teme: