Krvavec: Le varna smuka je lahko užitek!

Krvavec, 26. februar 2014 – Smučarska zveza Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve že nekaj let v času smučarske sezone organizira dogodek, s katerim želi opozoriti na pomembnost varnosti na smučiščih, za katero je v prvi vrsti odgovoren predvsem vsak smučar sam.

minister za notranje zadeve Gregor Virant

 

Tako so se na Krvavcu ovitem v meglo zbrali minister za notranje zadeve Gregor Virant, Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije, dr. Jurij Žurej, direktor Smučarske zveze Slovenije, Srečko Retuznik, direktor RTC Krvavec, Roman Meško, predsednik Alpskega smučarskega kluba Triglav Kranj ter predstavniki policije.

Zaradi velika števila nesreč je potrebno obveščanje vseh smučarjev o pomenu znanja smučanja ter deskanja in o upoštevanju mednarodnih FIS pravi. »Ni lepšega kot lep sončen dan na smučišču, ampak ta dan se lahko sprevrže v pravo nočno moro, če pride do nezgode. Zato je zelo pomembno, da vsi razmišljamo o varnosti na smučišču,«je poudaril Gregor Virant.

Smučanje je eden izmed najpopularnejših zimskih športov v Sloveniji, žal so nesreče na smučiščih pogoste, samo v letošnji sezoni se je zgodilo že 15 nesreč, 9 s hudimi telesnimi poškodbami. Za varnost na smučišču je dobro poskrbljeno. Na smučišču so dnevno prisotni trije reševalci in trije nadzorniki, ob sobotah in nedeljah pa je prisoten tudi zdravnik Kliničnega centra Ljubljana. Oskrba ponesrečencev je tako brezhibna, a si na Krvavcu želijo, da ta ne bi bila potrebna. »Najpomembnejše je, da vsak smučar razmišlja o tem, kaj lahko on sam stori za svojo varnost in varnost ostalih, ki so na smučišču,« dodaja Smrekar.

Pravila prva lekcija mladih smučarjev

Smučarska zveza niso le medalje, ampak tudi vzgoja mladih smučarjev. Z vzgojo in pridobivanjem podmladka se nam obetajo bodoči šampijoni. »Poudaril bi pomen smučarskih poligonov, ki so infrastruktura, ki klubom omogoča redno delo in treninge,« je dejal Smrekar.

Pozor policist na smučišču

Na slovenskih smučiščih je žal prisoten tudi alkohol, kar predstavlja nevarnost za udeležence na smučišču. Tako vas med smuko lahko ustavi tudi policist, ki je za delo na smučišču tudi primerno usposobljen. Alkotest vas tako lahko doleti tudi na belih strminah, ne le cesti.

Besedilo: V. K.

Foto: V. K., Maja Fabjan

Podobne teme: