Prvenstvo odbojkarjev iz vsega sveta

Dosedanja nogometna prvenstva Slovencev po svetu so potrdila, da je šport zanimiv način povezovanja mladih izseljencev slovenskega rodu. Tudi odbojka – tako so povedali tudi tekmovalci na tiskovni konferenci – sodi med športe, ki je privlačen med rojaki v tujini, zato se je Izseljensko društvo Slovenija v svetu (SVS) odločilo za organizacijo Prvega svetovnega prvenstva med Slovenci po svetu v tujini. Pri tem je imelo podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Odbojkarske zveze Slovenije in Ministrstva za šolstvo in šport.

 

 

Prventsvo odbojkarjev

Prventsvo odbojkarjev

Predstavitev prvenstva in tekmovalcev je bila v petek, 18. julija v Hali Tivoli na tiskovni konferenci, ki sta jo vodila generalni tajnik Odbojkarske zveze Slovenije g. Igor Dolinšek in predsednik SVS g. Boštjan Kocmur. Poleg tehničnih podatkov o poteku turnirja sta tudi onadva izpostavila dosedanje pozitivne izkušnje s tozadevnih prireditev.

Prventsvo odbojkarjev
Ekipa iz Slovenije

 
V soboto, 19. julija pa so se v telovadnici Srednje zdravstvene šole Ljubljana zbrale štiri ekipe, ki so upravičile umestnost besede »svetovno«: iz Argentine, Kanade, Srbije in Slovenije. Ker je bil turnir namenjen Slovencem iz tujine, je Slovenijo zastopala ekipa SVS, ki so jo sestavljali nekdanji izseljenci, preseljeni v Slovenijo. Turnir je imel še to posebnost, da so bile ekipe mešane: na igrišču sta morala biti prisotna po vsaj dva člana istega spola. V lepem sončnem vremenu so si sledile igre (»vsi proti vsem«) v prijetnem vzdušju, ob koncu dneva pa je bila še podelitev pokalov in medalj. Najbolje se je odrezala ekipa iz Argentine in prejela zlate medalje; srebrne so pripadle SVS, bronaste ekipi iz Srbije, za četrto mesto pa mladim iz Kanade.

Ekipa iz Argentine 
Ekipa iz Argentine

 
Navijačev ni bilo malo in so učinkovito prispevali k bolj živahnem razpoloženju. Po končanem turnirju so imeli še zaključno večerjo, kjer je bila priložnost še za dodatno spoznavanje med igralci različnih moštev.

 

V nedeljo zjutraj so se, kljub slabi vremenski napovedi, odpeljali na Veliko planino. Obiskovalci so si lahko ogledali slikovite planšarske naselbine in živali na paši. Po krajšem kosilu se je nebo popolnoma zatemnilo s črnimi oblaki in opozorilo, da je čas za povratek. Na poti v Ljubljano so se zapeljali še na kraj, kjer je prejšnji teden orkan dobesedno zmlel bližjo in širšo okolico.
 

Boštjan Kocmur

Podobne teme: