»To, da smo združili Slovenijo pomeni več kot medalja!«

Ljubljana, 22. september 2013 – Na Eurobasketu se odvijajo še zadnje tekme prvenstva. Potem ko sta si tako Ukrajina kot Slovenija že priborili nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji, sta se včeraj borili za uvrstitev na peto mesto.

Balažic Jure borbeno na zadnji tekmi Eurobasketa Foto: Urban Urbanc

Medtem ko je bila tekma za 7. mesto med Srbijo in Italijo dokaj nezanimiva in vse skozi odločena, saj Italijanom igra nikakor ni stekla in so Srbi gladko premagali Italijane (76:64), so nam ukrajinski in slovenski košarkaši postregli z odlično tekmo. Za polno dvorano navijačev, ki so z našimi junaki od začetka do konca, v dobrem in slabem, sta ekipi pripravili pravo košarkaško predstavo. Borili se so kot da bi igrali finalno tekmo za prvo mesto.

Po prvi četrtini so bili v vodstvu Ukrajinci (16:23). S predstavo na parketu pa sta ekipi nadaljevali tudi v drugi četrtini. Navijači, kjer ni manjkala niti harmonika ter gledalci so lahko videli kup zabijanj in polaganj in trojk, ki so bile odraz zelo lepih akcij. Ob polčasu so prevzeli vodstvo slovenski junaki (40:36)

Skozi vso prvenstvo so organizatorji poskrbeli tudi za zabavo, tako v navijaških conah kot na parketu med polčasom. Včeraj so tako publiko osupnili fantje iz šole zabijanja Dunkin devils.

Po polčasu se je začelo drugo dejanje predstave na košarkaškem parketu. Nadaljevali so z lepo igro, vzdušje v dvorani pa je bilo iz minute v minute bolj veselo. Jeter se je za hip utrudil in zgrešil nekaj trojk, Slovenci pa so nam postregli s hitrimi proti napadi, v njih so vključili tudi fotografe, ki so na fotografski klopi lovili žogo, saj je bila ta še hitrejša kot junaki. Nekaj sekund pred koncem igre je Blažič Jaka zadel lepo trojko, 54 sekund pred koncem tretje četrtine pa sta z Vidmarjem izpeljala lepo akcijo, ki se je končala z zabijanjem v ukrajinski koš. A ukrajinski košarkaški so to takoj vrnili v hitrem proti napadu in tako je 33 sekund pred koncem polagal še Mishula.Tretja četrtina se je končala v prid junakov, ki so imeli že deset točk prednosti (54:44).

Pred košarkaši je bila še zadnja četrtina. Tudi v tej so navduševali z lepo igro. Celotna ekipa je igrala fenomenalno, Goran Dragič pa je v hitrih proti napadih, skokih in polaganjih potrdil, da je odličen košarkar. Tik pred koncem tekme so navijače z lepimi in hitrimi akcijami navdušili tako Ukrajinci kot Slovenci.

Celotna tekma je bila zanimiva in pestra, tako kot je dejal ukrajinski kolega novinar, tokrat se ni igrala tekma za zmago, ampak za lepo košarkaško igro. Končni rezultat pa je vendarle določil zmagovalca in to je bila Slovenija (69:63). Po tekmi so junaki ostali na parketu in pozdravili navijače, ki so košarkaše vedno znova dvigovali, da so na krilih navijaške evforije dosegali koše in rezultate.

Goran Dragić se že veseli svetovnega prvenstva v Španiji in upa, da bo tudi tam čim več slovenskih navijačev. Jaka Lakovič je prav tako pohvalil polno dvorano navijačev: »Hvala za vso podporo, imamo zlate navijače!« Že ob začetku tekme je vedno zelo lepo slišati velik zbor navijačev, ki iz srca in s ponosom pojejo slovensko himno. In prav to je navijačem v Stožicah, pred malimi ekrani in radijskimi sprejemniki po zadnji tekmi dejal tudi Edo Murić: »Kljub težavam v državi znamo Slovenci nastopiti kot eno. Upam, da bomo tako reševali tudi druge stvari.«

Boštjan Nachbar pa je kratko in jedrnato povzel vzdušje preteklih 22 dni na prvenstvu Eurobasket 2013: »To, da smo združili Slovenijo pomeni več kot medalja!«

Besedilo: Vanesa Kovač

Foto: Urban Urbanc

Podobne teme: