Eurobasket: Slovenija gre na svetovno prvenstvo

Ljubljana, 20. september 2013 – Včeraj so Slovenci odigrali zelo lepo igro, navijačev sicer ni bila polna dvorana, ampak jim je kljub vsemu uspelo dvigniti naše junake.

Slovenija z zmago nad Srbijo priborila udeležbo na svetovnem prvenstvu v Španiji Foto: Urban Urbanc

Po prvi četrtini so Slovenci, z rezulatom 16:30, Srbijo pustili 14 točk za seboj. Slovenski košarkaši so nizali koš za košem. Z lepimi akcijami druge četrtine so razliko povečali še za 4 točke. V tretji četrtini pa smo vodili že za 23 točk. Za Srbijo je Slovenija postajala vse bolj podobna Španiji. Po polčasu je v dvorano Stožice prišlo tudi več navijačev. Ti so po službah hiteli vzpodbujati svoje košarkaške ase. Zoran in Goran Dragič ali kot se govori ZoGo in GoZo, Dragičeva zmaja, sta skozi vse prvenstvo blestela s svojo igro in tudi tokrat je bilo tako. Zoran je k skupnemu izkupičku prispeval kar 23 točk.

Fantje so pokazali lepo igro, razigranost na parketu, natančnost v napadu in obrambi odraža tudi rezultat. Vzdušje v dvorani ni niti za minute ugasnilo in zdelo se je, da koš prej slišiš kot vidiš. Slovenija si je z zmago nad Srbi (74:92) priborila udeležbo na svetovnem prvenstvu v Španiji naslednje leto.

Med seboj sta se pomerili tudi Hrvaška in Ukrajina, kjer so bili močnejši sosedje Hrvati (84:72). Ukrajinci so pokazali lepo igro v prvi četrtini, ko sta ekipi igro končali izenačeno, v drugi so Hrvatje povedli, a Ukrajinci se v tretji četrtini še niso pustili, vendar lepe igre niso nadaljevali do konca. Olexandr Mishula  pa je ob porazu dejal, da je treba pozabiti na to kar je bilo, pred njimi je namreč nova tekma proti Italiji.  Zadnji na parketu pa sta bili Litva in Italija (81:77).

Kaj pa nas na košarkaškem meniju čaka danes? Italija bo merila moči z Ukrajino, Hrvaška z Litvo, za mnoge najbolj zanimiva tekma pa bo zagotovo slednja, ko bosta na parketu blesteli Španija in Francija. Dvoboj prinaša “finale” pred finalom,  akterji so namreč enaki kot na finalni tekmi prvenstva iz leta 2011 v Litvi. Na scenarij tokratnega obračuna med Španci in Francozi pa bomo morali počakati do večera.

Besedilo: Vanesa Kovač

Foto: Urban Urbanc

Podobne teme: