Belokranjka se je vrnila v Slovenijo

Narodna galerija je bogatejša za delo slovenskega impresionista Matije Jame, Belokranjka, ki jo je galeriji iz zasebne zbirke podaril kanadski Slovenec Vladimir Urbanc. Na slovesni predaji 9. junija v Ljubljani je Urbanc dejal, da sliko poklanja slovenskemu narodu v spomin na očeta dr. Antona Vladimirja Urbanca, borca koroškega plebiscita. Slika bo vključena v razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920, ki bo v Narodni galeriji odprta vse do 8. februarja 2009.

 

Jama se je najbolj tesno držal impresionističnih načel

Matija Jama (1872-1947) se je rodil v Ljubljani 1872 in tam umrl po koncu druge svetovne vojne, leta 1947. Je najizrazitejši impresionist izmed velike četverice slikarjev moderne, h kateri so sodili še Rihard Jakopič (1869-1943), Ivan Grohar (1867-1911) in Matej Sternen (1870-1949). Vsi štirje so se po prelomu stoletja oprijeli impresionizma.

Motivno se je Jama posvečal predvsem krajinam, slikal pa je tudi mestne vedute in figure. V skladu z impresionistično teorijo je natančno analiziral svetlobo. To je vidno tudi na sliki Belokranjka, na kateri je upodobljena osvetljena ženska figura s pokrivalom v belem. Poteza čopiča je skicozna in sproščena, kar pripomore k stapljanju figure z naravo, je delo, nastalo okoli leta 1930, opisala Jakijeva.

Za pomembnejše serije del Matije Jame veljajo Breze, Vrbe, Rajanje, Kostanji in Topoli, kot najkakovostnejša pa so izpostavljena dela Hiše v snegu, Šenklavž, Pogled na Šmarno goro in Avtoportret.

 

 
Slovenec v Kanadi vrača domovini pomembna dela

Vladimir Urbanc že 55 let živi v Montrealu v Kanadi. »Moj namen sploh ni bil iti v Kanado, zgodilo se je zgolj slučajno,« pojasni Urbanc, ki je v Kanado odšel na povabilo svojega brata. Tam si je ustvaril družino in posel, a kljub temu ostaja povezan z domovino, predvsem preko časopisov in svetovnega spleta. Oba dela, ki jih je Urbanc poklonil Narodni galeriji, sta iz zasebne zbirke, ki jo je ustvaril njegov oče. Ta je dela slovenskih slikarjev kupoval v ljubljanski galeriji Kos v pasaži Nebotičnika.

Podobne teme: