Nova revija Moja Slovenija

INTERVJU

Slovenci v Kanadi največji ambasadorji Slovenije

Marjan Kolarič je predsednik Vseslovenskega kulturnega odbora v Kanadi in zastopnik kanadskih Slovencev v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu. S svojo družino živi v Kanadi in se trudi povezati slovenska društva v enotno organizacijo z namenom še večjega slovenskega družbenega, socialnega, kulturnega, športnega in gospodarskega povezovanja v Kanadi. O prepoznavnosti Slovenije je povedal: »V kanadskih medijih se nič ne piše ali govori o Sloveniji. Novice prihajajo le preko dogajanja v slovenskih skupnostih. Zato smo vsi Slovenci, ki živimo v Kanadi nekakšni ambasadorji Slovenije.«

 

 

GLOBALNA SLOVENIJA

Ansambel bratov Avsenik skozi čas

Avseniki so bili štiri desetletja največji promotorji Slovenije po svetu, saj so z uveljavitvijo značilnega glasbenega sloga pripomogli k njeni večji prepoznavnosti. Za uspeh Avsenikove glasbe so nedvomno pomembni ustvarjalni talent Slavka Avsenika in odlični aranžmaji brata Vilka. Pri tem pa ne gre pozabiti vseh kakovostnih instrumentalistov, pevcev in pevk, ki so sodelovali pri ansamblu, ter dobrih domačih in tujih piscev besedil. Presenetljiv uspeh doma in v tujini je potrdil novo glasbeno zvrst, ki jo danes v velikem delu Evrope kot tudi izven Evrope posnemajo številni ansambli z isto zasedbo in velikokrat tudi z enakimi slovenskimi narodnimi nošami.

 

PORTRET IZSELJENCEV

Slovenca v Londonu

Tanja Stankovič in Boris Subotić oba živita in delata v Londonu. Tanja je zelo dejavna pri organizaciji različnih srečanj Slovenk in Slovencev v Londonu. Borisa pa v Sloveniji poznamo pod imenom DJ Spook. Sedaj si utira tudi glasbeno pot v Londonu, kamor sta se preselila skupaj z dekletom.

 

LEPOTE SLOVENIJE

Krajinski park Strunjan

Navzlic kratkosti je delček kratke slovenske obale v dolžini 3800 metrov nekaj edinstvenega, nekaj česar ni mogoče najti niti na italijanski strani, niti v hrvaškem delu Istre. V mislih imamo del obale med rtom Kane pri Izoli in rtom Strunjan. Ta delček obale je edinstven po svoji obliki in po bogastvu življenja v morju in na kopnem. Občini Piran in Izola sta ta del obale in kopnega tudi zavarovali kot Krajinski park Strunjan. Na kopnem ta park obsega 360 hektarov na morju pa 100 hektarov.

 

MLADI: Janko Le Ulaga

Iz Nove Gorice na Kitajsko

Tokrat smo k intervjuju povabili mladega Primorca iz severne Primorske, ki si je drznil odpotovati v svet. Janko se je odpravil na Kitajsko, kjer živi in dela za slovensko podjetje Gorenje. Spomnim se najinega prvega srečanja, ko sva oba živela še v študentskem domu. Janko je namreč sin Slovenca in Kitajke, zato sem ob prvem srečanju z njim začela govoriti v angleščini, stereotipno sem ga označila za Erazmus študenta iz Kitajske. Janko je bil že kot študent zelo ambiciozen in iznajdljiv in življenska pot pa ga je pripeljala vse do Kitajske.

 

VELIKI SLOVENCI

Zdravnik prof. dr. Ljudevit Merčun

18. avgusta 1900 se je rodil zdravnik internist, prof. dr. Ljudevit Merčun. Ker se je družina zaradi očetovih službenih obveznosti preselila na Štajersko, je klasično gimnazijo končal leta 1919 v Mariboru. Merčunovi so bila zavedna družina in tako se je Ljudevit odločil za študij medicine v Ljubljani. Ljudevit Merčun je bil izjemni internist, endokrinolog in vzgojiteljmladih zdravnikovin tudi pomemben pisecučbenikov za študente ljubljanske medicinske fakultete. Kruta usoda mu je namenila le kratko življenje.

 

ŠPORT

Eurobasket združil Slovenijo

Evropsko prvenstvo v košarki – Eurobasket 2013, je zagotovo prineslo v Slovenijo veliko dobre volje ter zanimivih tekem, ki so se odvijale na košarkarskih parketih, sprva na Jesenicah, Celju, Kopru in Ljubljani, v drugi polovici tekmovanja pa so se vse predstave košarkarjev odvile v Stožicah, v Ljubljani. Prebudili so se domači in tuji navijači, ki so polnili dvorane In navijali za svoje ase. Slovenski navijači so junakom slovenske košarke vedno znova stali ob strani. Dali so jim krila in zagon.

 

Besedilo: MS, 7/10/2013

Podobne teme: