MOJA SLOVENIJA že izšla

INTERVJU

Boris Pahor: »Gonilna moč v življenju je bilo odkritje slovenske identitete.«

 

Boris Pahor ne potrebuje posebnih predstavitev. »Korenina slovenskega naroda«, kot ga je nekdo poimenoval, je za nas enostavno Prvi Slovenec, eminenten pisatelj in kulturnik, zavzet narodni borec, ki je preko svojih knjig dosegel toliko, kolikor ni uspelo še nobenemu. Njegove knjige so obšle svet, kar sedemkrat pa je bil tudi kandidat za Nobelovo nagrado za literaturo, med drugim je tudi v letošnjem izboru nagrajencev. Pred nedavnim ga je Evropski parlament imenoval tudi za Državljana Evrope.

 

LEPOTE SLOVENIJE

Festivalsko obarvano poletje

 

Poletje je bilo prijetno, vroče in sveže. Pestro je bilo tudi na festivalskem podiju. Festivali so nam ponudili pisano paleto dobre glasbe. Nekaj festivalov smo za vas tudi obiskali: Bežigradfest, Lent, Pivo in cvetje, ŠVIC, Trnfest, Festival Ljubljana in osrednji dogodek vseh Slovencev Dobrodošli doma. Najbolj zanimiv festival je zagotovo bil OverJam mednarodni reggae festival, kjer so združili moči Slovenci, Italijani in Avstrijci. Pri organizaciji festivala pa je pomagalo tudi veliko zamejskih Slovencev.

 

REPORTAŽA

Odslikave slovenstva

 

V državnem zboru se je 4 julija odvilo tradicionalno 13. Vseslovensko srečanje pod naslovom Odslikave slovenstva. V pozdravnih nagovorih so se strinjali, da so slovenska identiteta, kultura in jezik ključni za Slovence po svetu, da so Slovenci po svetu trdoživi, zavedni in z močnim občutkom pripadnosti največji ambasadorji in promotorji Slovenije. Ga. Tina Komel je poudarila, da se po zvestobi in samozavesti Slovencev po svetu lahko zgleduje vsa Slovenija. Danijel Krivec pa je poudaril, da so delavnost, vztrajnost in veselje do dela, vrednote, ki so kapital Slovencev.

 

URAD

Dobrodošli doma 2013

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel je v svojem govoru na osrednji prireditvi Dobrodošli doma izpostavila sodelovanje in povezovanje različnih mladinskih organizacij, ki delujejo v Republiki Sloveniji, in skupnosti mladih Slovencev in njihovih potomcev, ki živijo v sosednjih državah in drugod po svetu. S prireditvijo namreč želimo ustvariti pozitiven odnos do drugih kultur in hkrati poudarjati bogastvo slovenske kulturne dediščine. Zbrane je pozdravil tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

 

 

MLADI

V Buenos Airesu odmevajo pesmi Vlada Kreslina

 

Na prireditvi Dobrodošli doma je nastopilo mnogo Slovencev in Slovenk po svetu. Na odru so se predstavili tudi mladi rokerji iz Buenos Airesa. Skupino Zlatorock sestavlja osem mladih argentinskih Slovencev. Skupini Zlatorock iz Argentine smo v uredništvu revije Moja Slovenija pripravili veliko presenečenje. Ker radi igrajo tudi pesmi Vlada Kreslina smo jih presenetili in za njih pripravili srečanje z Vladom Kreslinom. Člani skupine Zlatorock so bili zelo presenečeni in ura klepeta z Vladom je hitro minila.

 

PORTRET IZSELJENCEV

Bernarda Marovt: Nikoli ne bom pozabila od kod izviram

 

Doma in po svetu znane manekenke Bernarde Marovt pravzaprav (še) ne bi smeli obravnavati kot povratnico, saj še vedno večji del leta preživi v tujini, največ v Italiji. Je pa res, da se v zadnjem času vse pogosteje vrača v Slovenijo. Potovala je po vsem svetu in delala za največje kreatorje in fotografe sveta, sodelovala pri svetovnih kampanjah, pri revijah visoke mode.

VELIKI SLOVENCI: Uroš Žun

Pravičnik med narodi izpod Triglava

 

Uroš Žun se je proslavil v začetku leta 1941, ko je, po funkciji obmejni policijski komisar v Mariboru, dovolil skupini 16 judovskih deklet, ki so pribežale iz Avstrije (takrat že zasedene od Nemčije) vstop v državo. Za to se je odločil kljub ukazu svojih predpostavljenih v Beogradu, »Takoj vrniti. Ukaz nemudoma izvršiti«. On pa je begunkam samoiniciativno omogočil kontakte za njihovo rešitev. Vsa skupina se je srečno prebila v Palestino.

 

 

Podobne teme: