Slovenci po svetu, dobrodošli doma

Ljubljana, 7. julij 2013 »Spoštovani Slovenci in Slovenke, doma in vsepovsod, dragi mladi rojaki, v času, v kateremo živimo, in v družbi, ki je pogosto materialno in potrošniško naravnana, se vsak izmed nas težko obvaruje pred zunanjimi vplivi sodobnega časa. Iz dneva v dan se vedno bolj za- vedamo, kakšno prijetno toplino nam podarja naš dom, naša družina in naši prijatelji.« Tako se začenja vabilo na prireditev Dobrodošli doma 2013, ki je potekal pod okriljem Urada vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Festival se je odvil med 4. in  6. Julijem, pri oblikovanju vsebine pa so sodelovale še štiri nevladne organizacije Izseljensko društvo Slovenija v svetu, Svetovni slovenski kongres, Rafaelova družba in Združenje Slovenska izseljenska matica.

Festival Dobrodošli doma se je  odvil že tretje leto zapored, osrednje sporočilo pa je letos bilo namenjeno maldim v svetu in v Sloveniji, izzibom, ki jih prinašajo nova poznanstva in priložnosti, ki se lahko rodijo v mreži prijateljstva med rojaki z vseh koncev sveta.

Festivala se je udeležilo več kot 300 mladih iz Hrvaške, Italije, Bosne in Hercegoovine, Makedonije in Argentine. Bilo je pestro in zanimivo, potekale so različne etnografske in naravoslovne delavnice, na ogled so bile številne razstave, odličen program pa je bogatil tudi osrednji oder  Dobrodošli doma, ki je stal na Kongresnem trgu. V petek je tako potekala čebelarska delavnica, na glavnem odrskem prizorišču so se predstavili mladi iz Sarajeva z glasbeno-gledališkim nastopom, nastopili pa so mladi učencei pouka slovenskega jezika in kulture. Zanimiva je bila predstava »Ena, dva, tri… HOP!«, dijakov DTTZG Žiga Zois iz Trsta. Dogajanje pa so na stopnjo vrelišča pripeljali osnovnošolci Pier Paolo Vergerio il Vecchio iz Kopra z zanimivim plesnim nastopom.

Mladi iz Društva Slovencev Triglav Banja Luka, učenci slovenskega jezika Banja Luka (BiH) in otroška folklorna skupina Kres Novo mesto  so pripravili  folklorni nastop »Tako se je igrala moja babica, tako se igram jaz«, manjkali pa niso niti Prekmurci, plesno glasbeni folklorni nastop so namreč pripravili študentje iz Kluba prekmurskih študentov, Porabska mladina,  FS Zveza Slovencev Sakalovci (Madžarska) in KD Marko Beltinci. Slednji so naredili uverturo v večerno dogajanje na odru.

K plesu so nas  povabili mladi glasbeniki iz Argentine, ki prepevajo tako argentinske kot slovenske pesmi znanih glasbenikov od Andreja Šifrerja do Vlada Kreslina, Siddharte in drugih. Slovenski dijaki iz Argentine so se prav tako predstavili s plesnim nastopom, kjer so prikazali tako slovenske kot argentinske nardone plese. Nato pa je na podij stopil Orkester Slovenske vojske z Gardo in pričela se  je osrednja slovesnost, kjer so nastopili Vesna Zornik, Rudi Bučar. Janez Dovč ter Trkaj. Skupaj so se predstavili s pesmijo Tu smo doma.

Zatem pa je oder  pripadal Trkaju. Z njim so na odru nastopili Deejay Reister, Shorti, Erik, Patricija Selan ter evropski prvaki v hip hopu The Artifex in mnogi drugi. Festival pa je obiskal tudi Lipko, maskota Eurobasket 2013.

Festival se je nadaljeval še v soboto, kjer so zbrane zabavali tudi Hamo&Tribute to Love ter primorski band Sixtynine.

Besedilo in foto: Vanesa Kovač

Podobne teme: