Poletni festivali odprli svoja vrata

Lent

Slovenija ni le pestra v narečjih, ki bogatijo naš jezik ter naravnih lepotah, piko na i dodajo še festivali, ki se vrstijo širom Slovenije.

Tako je v Ljubljani poletno obdobje festivalov začel Bežigrad fest, ki se letos odvija prvič. Festivalsko dogajanje mesec junij bogati Cvetličarno, kjer se vsak dan na odru zvrsti lepa in pisana paleta glasbenih izvajalcev, ponedeljki pa so rezervirani za stand up komedijo.

Samo še 14 dni pa nas loči do začetka festivala Lent, ki budi poletni utrip v Mariboru. Festival Lent slovi kot največji slovenski festival na prostem in eden največjih v Evropi. Ime je dobil po območju na obali reke Drave, kjer je bilo v srednjem veku pristajališče za splave, ki so od 13. do 20. stoletja pluli, naloženi z lesom, od zgornjedravske doline vse do Beograda. Še danes se levi breg reke Drave od Sodnega do Vodnega stolpa, nekdaj stebrov mariborskega mestnega obzidja, imenuje Lent (nemško ime za pristan).

Na številnih odrih letovanja se bodo tako tudi letos zvrstila številna imena slovenske in tuje glasbe. V okviru festivala Lent pa se odvija tudi festival FOLKART, ki velja za največji slovenski folklorni festival in je edini slovenski član svetovnega nevladnega festivalskega združenja CIOFF, ki Folkart uvršča med najboljše organizirane in vsebinsko ter scensko najkvalitetnejše folklorne festivale na svetu.

Za vse gurmane pa se bo v Moravskih toplicah odvil že 4. Festival Prekmurske gibanice in Prekmurske šunke. In sicer  gre za dvodnevni festival prekmurskih ljudski plesov, glasbe, kulinarike in obrti.

V lončarski vasi Filovci pa se bo odvil Festival vina in kulinarike, in sicer že 7. Leto zapored.15. junija pa bo veselo tudi na v Novem mestu, kjer se bo odvil Mali festival velikih vin.

 

 

Podobne teme: