OverJam mednarodni reggae festival

Tolmin,19. avgust 2013 – Minuli vikend se je zaključil 1. OverJam International Reggae festival. Čisto prvi OverJam festival je sicer potekal lani, v Vrtojbi pri Novi Gorici, a organizatorji pravijo, da je bil ničti (0.). Tokrat pa je OverJam v prelepo naravo Tolmina, v Sotočje, kjer se srečata in skupaj nadaljujeta pot, dve reki Tolminka in Soča, vrnil reggae glasbo.

OverJam Festival je festival, kjer od povsod sijeta ljubezen in pozitivna energija. Organizirali so ga italijansko kulturno društvo OverJam in pa slovenska agencija Kurz Rock Vibe. Festival je tako združil Italijo in Slovenijo. Pri organizaciji je sodelovalo kar nekaj zamejskih Slovenk in Slovencev. Med njimi tudi Peter Senizza, ki je bil tudi jezikovni most med slovenščino in italijanščino. Veliko prostovoljcev je pomagalo pri izvedbi samega festivala.

[caption id="attachment_1168" align="alignnone" width=""]Bobnar Makako Jump in srce ter gonilna sila festivala Overjam[/caption]

Po uspehu letošnjega festivala pa so organizatorji, Andrej Težak Tešky, Ana Zorko, Sandi Maver, Andrea Kwalaman ter srce festivala Fulvio Impellizzeri, že sporočili in razkrili nov datum za 2. OverJam festival. Reggae, ska in dub ritmi vam bodo tako spet božali ušesa naslednje leto med 13. In 17. avgustom 2014.

Inner Circle na glavnem odru letošnjega festivala Overjam

Obiskovalci festivala so lahko tokrat uživali v ritmu glasbe na kar štirih odrih. Dub area, Dancehall, Overstage ter Mainstage. Skozi festivalske dni so se zvrstila mnoga znana in neznana imena reggae glasbe. Tako so se na odrih OverJam festivala zvrstili legendarni Inner Circle, Barrington Levy, Skarra Mucci, iz Italije je prišla zasedba Mellow Mood, Quartiere Coffee in KG Man, Coyote iz Srbije, iz Nemčije Jamaram in Jachoustix, Dubheart iz Velike Britanije, skupaj z italijanskim bandom Lion D pa je nastopil tudi Jah Sun iz Kalifornije. Ko se je dogajanje na glavnem odru zaključilo, se je množica ljubiteljev reggae glasbe preselila na Overstage ali tako imenovano Dancehall areno, kjer so z nastopi ogreli tudi slovenski izvajalaci Roots in Session, Sentinel iz Nemčije in Benny Page iz ZDA.

Imeli pa smo tudi priložnost spoznati in slišati slovenske ustvarjalce reggae glasbe, Raggalution, Sell Out, Mate Bro ter Tadiman, Tadej Tratnik, ki ga mnogi poznamo iz skupine Siti Hlapci.

Delavnice in ekološka ozaveščenost

Organizatorji pa niso poskrbeli zgolj le za glasbeni del dogajanja, ampak so se čez dan odvijale različne delavnice, od učenja plesa dancehall do igranja afriških bobnov. V sklopu OverJam Univerze pa so priredili tudi zanimiva predavanja. Tako se je na festivalu govorilo tudi o trajnostnem razvoju, sonaravnem gospodarstvu, ekološkem kmetovanju.

Moto letošnjega festivala Overjam je bil ‘Think green/Mislim zeleno’, v sklopu tega  so zelo lepo poskrbeli za čisto in urejeno okolje. Na tleh ni bilo odvrženega skorajda nobenega plastičnega kozarca, odpadki pa so bili v koših in plastičnih vrečkah. Festival si tako zasluži vse pohvale tudi glede ekološkega ozaveščanja.

Veliko je bilo tudi staršev z otroci, prav za najmlajše pa so organizatorji organizirali tudi dnevno varstvo, kjer so za njih pripravili različne ustvarjalne delavnice in športne aktivnosti.

Za Mojo Slovenijo smo se pogovarjali z Jah Sun, Jamaram ter Inner Circle. Prav vsi so bili navdušeni nad naravnimi lepotami Slovenije in vsem Slovencem po svetu in v zamejstvu sporočajo, da naj vas v življenju vedno in povsod vodi ljubezen.

Več fotografij/More photos FB Moja Slovenija.

Besedilo: Vanesa Kovač

Foto: Vanesa Kovač in arhiv Overjam

 

 

 

Podobne teme: