Punčke iz cunj za dober namen

UNICEF Slovenija je danes obeležil 10. rojstni dan svojih Punčk iz cunj. Na otvoritvi posebne razstave Punčk iz cunj se je v Galeriji Kresija v Ljubljani zbrala pisana druščina tistih, ki sodelujejo v projektu. Z njihovo podporo je UNICEF Slovenija doslej omogočil cepljenje več kot 16.500 otrok v državah v razvoju proti šestim otroškim nalezljivim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus), kar je tudi temeljni namen projekta.
 
Rojstnega dne si seveda ne moremo predstavljati brez zabave, ki so se je najbolj razveselili prav otroci. Ti so skupaj z Ladom Leskovarjem, nacionalnim ambasadorjem UNICEF-a Slovenija, in Nušo Derenda pisani svet UNICEF-ovih Punčk iz cunj v Galeriji Kresija naredili še bolj igriv. Da je povezovanje različnih generacij še ena svetla točka tega uspešnega projekta, so s svojo prisotnostjo potrdile tudi številne prostovoljke, ki v prostem času šivajo punčke za UNICEF. Najbolj aktivne so jih s svojim predanim delom sešile več kot 200! Zbrane sta nagovorila Dejan Turk, predsednik upravnega odbora UNICEF-a Slovenija, in župan MOL Zoran Janković, ki je napovedal, da bo posvojil eno izmed razstavljenih punčk za svojo najmlajšo vnukinjo.

UNICEF Slovenija je danes v Knjigarni Konzorcij Mladinske Knjige predstavil tudi Punčke iz cunj z dnevniki, ki so jih v letošnjem letu izdelali otroci v slovenskih vrtcih in šolah. Projekt ima namreč pomembno izobraževalno noto. Punčka iz cunj simbolizira otroka v državah v razvoju, ki potrebuje pomoč. Z vključevanjem v projekt otroci v vrtcih in šolah spoznavajo tradicijo, običaje in življenjske razmere otrok v državah, kjer deluje UNICEF. Hkrati razvijajo svojo kreativnost, predvsem pa občutek, da so pomembna in aktivna opora milijonom sovrstnikov po svetu.
 

Unikatne punčke so tako navdušile obiskovalce razstave, da so jih že v času otvoritve posvojili kar 40 in tako po svojih močeh prispevali za cepljenje otrok v državah v razvoju. Punčke bodo v Galeriji Kresija in prvem nadstropju Knjigarne Konzorcij Mladinske knjige v Ljubljani razstavljene vse do 9. junija, ko si lahko vsakdo izbere svojo in prispeva 20 evrov za UNICEF-ovo kampanjo cepljenja otrok. »Zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto umre 1,5 milijona otrok«, je na razstavi opozoril Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija.

Besedilo: Maša Gorjup
Foto: Matej Pušnik

Podobne teme: