Lenarčič srečno preletel severni tečaj

Slovenski avanturist in pilot Matevž Lenarčič se je 26. maja 2013 s svojim s Pipistrelovim letalom virus SW, srečno vrnil v Slovenijo. Na ljubljanskem letališču so ga pričakali člani ekipe projekta GreenLight WorldFlight – North Pole in sponzorji. Direktor Pipistrela Ivo Boscarol je ob tem dejal, da je »Matevž dokazal, da je s Pipistrelovim virusom zelo dober tandem in da s pravo ekipo lahko postavlja meje vsakokrat višje«. S tem je zaključil projekt GreenLight World Flight – Severni tečaj 2013. Projekt so z zanimanjem spremljali po vsem svetu.

Podvig Matevža Lenarčiča je v številnih vidikih izjemen. Poleg prvega preleta Severnega tečaja z ultralahkim letalom so bile opravljene prve znanstvene meritve črnega ogljika na relevantni višini. Projekt je požel pozornost številnih posameznikov, medijev in strokovne javnosti na GreenLight WorldFlight 2013. Veliko zanimanje so pokazale države, ki jih je Matevž Lenarčič preletel med potjo, ter države Arktičnega sveta, kjer te spremembe občutijo najbolj neposredno.

 

Ekološka in mednarodna naravnanost

Projekt je relevanten zaradi čedalje bolj vidnih posledic podnebnih sprememb in zavedanja mednarodne skupnosti, da se mora z njimi soočiti na globalni ravni. Njegova vrednost je tudi zaradi čedalje večjega pomena Arktike za globalno podnebje, dostop do naravnih virov in poti, ki se odpirajo visoko na Severu. Istočasno promovira slovensko gospodarstvo in visokotehnološke dosežke. Ob sodelovanju slovenskega veleposlaništva v Kanadi in slovenske delegacije pri Mednarodni organizaciji za civilno letalstvo (ICAO) je Matevž Lenarčič projekt 15. maja predstavljal na simpoziju ICAO o podnebnih spremembah in letalstvu “Destination Green”.

Podnebne in druge okoljske spremembe ter njihovi svetovni vplivi so vidna tema tudi v slovenski zunanji politiki, še posebej med aktualnimi globalnimi vsebinami. Promocija projekta in njegovih rezultatov se bo nadaljevala z mednarodno tiskovno konferenco v Kopenhagnu, ki jo organizira Veleposlaništvo RS na Danskem v sodelovanju z danskim Mednarodnim tiskovnim centrom. Na njej bodo poleg slovenske ekipe sodelovali tudi predstavniki Arktičnega sveta in danski znanstveniki.

Besedilo: MS

Podobne teme: