Moderna galerija v Ljubljani

Ljubljana, 7. december 2014 – Če že dolgo niste obiskali prestolnice, je morda čas, da to storite letos. Moderna galerija ponuja prijeten ogled razstav, za pičlih 5 eurov.

V okviru razstave Retrospektiva si lahko ogledate dela, katerih avtor je Gabrijel Stupica. Razstava predstavlja obsežen opus, z izborom circa 300 del. V galeriji so razstavo zastavili ko sistematično in pregledno predstavitev umetnikovega slikarskega delovanja skozi desetletja njegovega ustvarjanja. Razstava bo na ogled vse do 15. maja 2014.

Poleg razstave Retrospektiva pa si lahko ogledate tudi stalno razstavo Moderne galerije, ki predstavlja temeljni pregled umetnostnega ustvarjanja v slovenskem prostoru 20. Stoletja. V okviru stalne razstave vas bodo navdušila dela slovenskih impresionistov kot je Rihard Jakopič, pot razstave vas popelje tui v čas po 1. Svetovni vojni, vam predstavi avantgardo na Slovenskem in partizansko umetnost, kot pika na i pa se razstava zaključi z realizmi.

Če ste vsaj malo navdušeni nad vesoljem in vesoljskimi ladjami, pa vas bo zagotovo navdušil ogled umetniškega plovila Seeker [LJ4], ki ga je zgradil umetnik in biolog Angelo Vermeulen, ob pomoči oblikovalcev, hekerjev in ekologov.

Seeker je mednarodni niz skulpturnih postavitev o vprašanju habitata vesoljskih ladij. Te se z vsako postavitvijo spreminjajo in s pomočjo udeležene skupnosti pomembno predrugačijo. predstavljen v petek 13. decembra 2013. Na ogled bo predvidoma do 23. januarja 2014.

Kdo je Angelo Vermulen?

Angelo Vermeulenje umetnik, znanstvenik, filmar, biolog, raziskovalec vesolja, družbeni delavec, pisec. Sodeluje z MELiSSA-o, divizijo Evropske vesoljske agencije (ESA) za podporo življenjskim funkcijam, je tudi član Ekipe ESA za umetniško-znanstvene teme in je bil letos vodja tri-mesečne misije programa HI-SEAS Mars 2013, ki je nastal v sodelovanju z NASA-o, v kateri so raziskovali prehranjevanje v sklopu dolgotrajnega bivanja v vesolju. Leta 2010 je bil eden od TED Fellows, za leto 2013 je imenovan kot TED Senior Fellow. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj, njegova dela pa so bila razstavljena v ZDA, po Evropi in jugo-vzhodni Aziji ter na Novi Zelandiji. (vir: http://www.mg-lj.si).

Besedilo: MS

Podobne teme: