Kakšna prihodnost nas čaka?

Spoštovani bralke in bralci,

v posebni izdaji revije Moja Slovenija je deset izjemnih pogovorov, ki smo jih ob izteku leta 2013 opravili z desetimi posebej izbranimi ljudmi. Misleci, podjetniki, modreci, inovatorji, umetniki … Ljudi, ki so prehodili osupljivo življenjsko pot in ki jim je dano, da vidijo dlje in bolj prodorno, kot vidimo drugi.

 

 

Nekateri med njimi so odgovarjali na enaka ali podobna vprašanja, denimo o viziji Slovenije, o prihodnosti Evrope. Spet druge smo vprašali, če se bo ta vse hitreje vrteči svet znal še kdaj toliko umiriti, da si bomo utegnili iskreno pogledati v oči in se v pogledu sočloveka poiskati iskro večnosti.

Branje, ki ga pravkar držite v rokah, je vredno zlata. Toliko modrosti na enem mestu najde človek le redko. Privilegij je ustvarjati in prebirati misli, ki so ta trenutek za nas kot rešilni jopič v morju globalizacijskih norosti in novic, ki  se obračajo iz slabšega na slabše.

Kako pomirjujoče je zavedanje, da so še ljudje, vrhunski vsak v svojem poklicu oziroma dejavnosti, ki nam prinašajo sporočilo, da nas lahko rešita dve nasprotujoči skupini vrednot, ki pa vsaka po svoje rešujeta: Inovativnost in vrhunska usposobljenost v mednarodnem poslovnem okolju in ljubezen ter usmiljenje takrat, ko snamemo maske in smo »le« eden iz množice ljudi, ki potujemo skozi življenje vsak s svojo nalogo.

Vsem sogovornikom, ki so tako plemenito delili svoj čas in vizije za bralce Moje Slovenije, se zahvaljujem, da so postali naši učitelji. Najboljši učenci bomo postali, če jih bomo vsaj za hip presegli. Srečno v jutrišnji dan!

 

Karolina Vrtačnik, urednica

Po branju si vzemite čas za premislek!

 

NAROČILA:

Vsi, ki bi želeli revijalni priročnik naročiti in prejeti domov, ga lahko naročite na 01 5653416 ali na 041 490844 ali na urednistvo@mojaslovenija.net. Ali pa ga kupite pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov v Sloveniji.

 

CENA:

Cena revije Dobrodošli doma za dostavo po Sloveniji je 2,99 EUR. Vsi naročniki, ki ste naročeni na revijo Moja Slovenija, pa jo dobite brezplačno v sklopu naročnine.

 

KAZALO:

MARCOS FINK, OPERNI PEVEC

Bomo dosegli narodno spravo? Za marsikoga bi bila dovolj samo beseda oprosti, žal mi je. Brez izgovorov.

 

FERI LAINŠČEK, PISATELJ IN PESNIK

Kakšna prihodnost se nam piše in kaj bi morali storiti, da bi bila takšna, kot si jo želimo? Moj odgovor je žal vse preveč preprost. Treba se je kratko malo upreti. Začeti spet boj za osebno svobodo, človekove pravice in dostojanstvo.

 

SANJA ROZMAN, PSIHOTERAPEVTKA

Kako pa vidite prihodnost Slovenije, nas mora biti strah? Bojim sem, da nas čaka samo še kratek čas velikega bluza, ki mu sledila temeljita streznitev in nujnost povrnitve k temu, kar je vredno in pomembno.

 

DR. PETER KRALJIČ

Mar rešitev za Slovenijo sploh še obstaja? Nujno in čim prej moramo pri strukturnih reformah doseči konsenz vseh strank, tako vlade kot opozicije, ter sindikatov in gospodarstva, ter globoko zarezati, če se hočemo pobrati.

 

BORIS PAHOR, PISATELJ

Zdravljico pojemo v imenu sosedov in ne nas, premalo smo zavedni v mednarodnem smislu.

 

PROF. DR. DANICA PURG

Po mojem mnenju je za napredek države najpomembnejša njena politična stabilnost. Brez tega bomo zelo težko izpeljali potrebne reforme. In brez neke vrste moralnega očiščenja tudi.

 

BOŠTJAN VIDEMŠEK, NOVINAR

Severna slovenska meja je meja med severno in južno Evropo, med periferijo in ‘core’-om. Mi smo suvereno del nesuverenega juga.

 

BENJAMIN WAKOUNIG, PREDSEDNIK SGZ CELOVEC

Slovenija se bo v skupnem evropskem prostoru zagotovo spet opomogla, če ne bo ponavljala napak zadnjih 20 let.

 

ŠTEFAN PAVLINJEK, MEDNARODNI PODJETNIK

Slovenija mora bazirati na mladih. Denimo na mladih podjetjih, ki se še razvijajo in prodirajo v svet.

 

PATER KAREL GRŽAN

Bojim sem, da nas čaka samo še kratek čas velikega bluza, ki mu sledila temeljita streznitev in nujnost povrnitve k temu, kar je vredno in pomembno, da lahko ohranimo samostojnost.

Podobne teme: