Cvetje v jeseni

Cvetje v jeseni je povest Ivana Tavčarja, ki ima zgradbo okvirne pripovedi. Zgodba je nastala med 1. svetovno vojno, leta 1917 pa je bila objavljena v Ljubljanskem zvonu. Izdal jo je pod psevdonimom Emil Leon.

 

Povest se prične v Ljubljani, kjer Janez na čajanki trem mestnim damam pripoveduje o ljubezni svojega življenja, o ljubezni, kakršne po njegovem mnenju moderna ženska ne pozna. Janez je sicer ljubljanski odvetnik, ‘jezični dohtar’, ki se v začetku krize srednjih let in naveličan meščanskega ter samskega življenja odloči, da po petih letih spet obišče bratranca Boštjana Presečnika, kateri ‘kraljuje’ na kmetiji na Jelovem Brdu pod Blegošem. Tam znova ugleda Boštjanovo hčer Meto, ki je med tem zrasla v prelepo mlado žensko. Med njima se rodi ljubezen, a nihče od njiju noče razkriti, kakšna čustva se v njima porajajo. Ljubezensko razmerje je vedno globje, nakar Janez dobi pismo, zaradi katerega se odloči oditi. V pismu ga pozivajo, naj se vrne v Ljubljano, ker se mu je nabralo že veliko dela. Še močnejši razlog za odhod so njegovi pomisleki, ki ne govorijo v prid ljubezni. Že na kmetiji se poslovi od domačih in med potjo še od Mete, ki ga spremi in od katere slovo je še posebej težko in boleče.

Janez po vrnitvi v Ljubljano ne more nehati misliti na Meto. Na misel mu pride, da bi jo vzel k sebi za gospodinjo. Ampak to misel kaj kmalu opusti, saj se zaveda, da mesto ni pravi kraj za kmečko dekle.

Presečnikov hlapec Danijel mu ponudi rešitev, v kateri pravi, da naj kupi Mlačanovo kmetijo na Jelovem Brdu, se tja preseli in vzame Meto. Janez res kupi posestvo in svojo odločitev odide sporočit na Jelovo Brdo. Ko novico pove Meti, ta najprej pomisli, da ima drugo. Vendar pa, ko ji Janez izrecno pove, da si jo želi za ženo, Meta od prevelike sreče umre. Vzrok smrti je srčna hiba, za katero ni nihče vedel.

Janez se nikoli ne poroči, ker nikoli ne pozabi Mete.

Povest se zaključi z vrnitvijo v okvirno pripoved in k pogovoru pripovedovalca z mestnimi gospemi. Na koncu ji je pripisan lirski, zelo čustven poziv k ljubezni do slovenske zemlje, ki se mora odražati v zdravih družinah in številnih otrocih.

Celotno zgodbo pa lahko poslušate preko avdio zapisa.

Podobne teme: