Dogodki v času slovenskega predsedovanja EU

Med predsedovanjem EU-ju bo v Sloveniji potekalo okoli 160 srečanj, na Brdu pa bodo pripravili tudi predviden vrh EU-ZDA.

Večina formalnih srečanj na ministrski ravni bo sicer v Bruslju oziroma Luxemburgu, na Brdu pa bodo potekala predvsem neformalna srečanja. V času našega predsedovanja je načrtovanih tudi kar nekaj srečanj Unije z državami tretjega sveta na najvišji ravni.

Prvi velik dogodek – je bil tradicionalno srečanje vlade predsedujoče države in Evropske komisije. Slovenska vlada se je s komisarji sešla 8. januarja, ko je bila v Ljubljani tudi slovesnost ob začetku evropskega leta medkulturnega dialoga. Dialog med različnimi kulturami je sicer ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja.

 
Večji dogodki izven Slovenije:

V Bruslju bosta potekali obe srečanji Evropskega sveta, v navadi pa je, da predsedujoča država gosti neformalna srečanja na ministrstvi ravni in na Brdu pri Kranju bo potekalo 11 takih srečanj.

Tudi srečanje voditeljev članic EU-ja z državniki Latinske Amerike in Karibov ne bo na slovenskih tleh, saj se bodo politiki 16. maja zbrali v perujski prestolnici Limi. Ob tem sta v naslednje pol leta predvideni tudi srečanji EU-ja z Rusijo in Japonsko, a dogodka prav tako ne bosta v Sloveniji.

 

Na Brdu predvidoma vrh EU-ZDA:

Slovenija pa naj bi gostila vrh Evropska unija-ZDA, na katerem bosta Unijo zastopala premier Janez Janša in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ZDA pa predsednik George W. Bush. Datum srečanja še ni določen, predvidoma pa naj bi bil junija.

 

Zadolžitve bo imel tudi DZ:

Pri predsedovanju bo aktivno sodeloval tudi državni zbor, ki bo gostil pet srečanj predsednikov odborov nacionalnih parlamentov. Pripravil bo tudi redno zasedanje konference odborov za zadeve EU-ja nacionalnih parlamentov in Evropskega parlamenta, ki bo 7. in 8. maja na Brdu. Slovenski parlament bo sodeloval tudi pri pripravi tradicionalnim medparlamentarnih srečanj s parlamentom Unije, ki bodo potekala v Bruslju.

 

Večina srečanj bo na Brdu pri Kranju:

V Sloveniji se bodo odvijale še številne konference in dogodki na podministrski ravni in to predvsem v Kongresnem centru Brdo, kjer se bo od predvidenih 160 neformalnih srečanj zvrstilo okoli 130. Preostalih 30 bo potekalo v kongresnih centrih drugod po Sloveniji, med drugim v Ljubljani, Mariboru in Portorožu.

(kam)

Podobne teme: