Obisk iz dežele vzhajajočega sonca

Ljubljana, 27. junij 2013 – Danes bosta v Slovenijo pripotovala japonski princ Fumihito Akišino in princesa Kiko. V Slovenijo princ in princesa prideta ob lanskoletni 20. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama.

Danes ju bo na gradu Strmol sprejel predsednik republike Borut, v popoldanskih urah pa si bo tudi japonski par ogledal staro mestno jedro Ljubljane. Zvečer se bosta udeležila koncerta ob ob 20. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko.

Jutri pa bosta visoka gosta obiskala univerzo v Ljubljani, kjer se bosta med drugim srečala s študenti japonologije. Ogledala si bosta Postojnsko jamo, čipkarsko šolo v Idriji ter idrijski mestni muzej na gradu Gewerkenegg. Zadnji dan bo cesarski par na gradu Brdo sprejela še premierka Alenka Bratušek. Nato ju čaka še ogled Bleda, kjer bosta obiskala grad in otok ter zasadila japonsko češnjo.

Akišino je mlajši sin cesarja Akihita in cesarice Mičiko. Čeprav je šele drugi v vrsti za cesarsko krono, ki bi jo moral dobiti njegov starejši brat Naruhito, pa je Akišino oče bodočega japonskega cesarja. Po dolgih razpravah o tem, ali bi lahko na japonski prestol sedla ženska – kajti Naruhito in njegova soproga Masako imata samo eno hčerko –, sta Akišino in Kiko leta 2006 dobila sina Hisahita. Če bo njegov 53-letni stric ostal samo pri enem otroku, bo Hisahito postal cesar. Agencija cesarske družine ga že zdaj obravnava kot bodočega monarha.

20 let od vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama

Slovenija in Japonska sta diplomatske odnose vzpostavili oktobra leta 1992, od leta 1993 pa v Tokiu deluje slovensko veleposlaništvo, medtem ko je Japonska svoje veleposlaništvo v Ljubljani odprla leta 2006.

Besedilo: STA, MS

Foto: STA

 

Podobne teme: