Grad Tuštanj je bil zgrajen v letu 1490. Prvotno je bil drugačne oblike, današnjo podobo pa je dobil v letih od 1667 do 1671, ko so bili njegovi lastniki grofje Lichtenbergi iz Bavarske.

 

 

Leta 1800 pa so posestvo prodali Ignaciju Scariju iz Ajdovščine, Maksimiljaninemu dedku. Po njegovi smrti je posestvo prevzel sin Jožef Scarija in čez nekaj let je postala lastnica gradu žena Helena, ki ga kasneje predala hčeri Maksi, pod pogojem, da dobi v gradu stanovanje, ji plača nekaj denarja in prevzame očetove dolgove. Ker Maksimiljana ni imela potomcev, je posest prišla v slovenske roke, saj jo je podedoval njen mož Luka Pirnat, pradedek današnjega lastnika Petra Pirnata.

Danes je grad Tuštanj prostor številnih dejavnosti. Od leta 2003 naprej je v gradu tudi poročna dvorana (edina poročna dvorana v Moravčah in okolici), kjer letno izreče večne zaobljube približno 40 parov. Prirejajo številne seminarje, otroške delavnice, šolske oglede. Imajo tudi vinsko klet s sobami za pogostitev. Že dvajset let je v poletnem času grajska posest prizorišče kulturnih večerov, od koncertov do gledaliških predstav.

 

Besedilo: MS

 

Slovenska Romeo in Julija

Podobne teme: