Muzejska noč

Ljubljana, 13. junij 2014 – Poletna muzejska noč bo potekala v soboto, 21. junija 2014, od 18. do 24. ure, že dvanajstič zapovrstjo.

V letošnji akciji bo sodelovalo 72 institucij s približno 100 lokacijami. Večina jih je sodelovala že v preteklih letih, nekaj pa se jih je pridružilo na novo (Pivovarski muzej, Kulturno društvo MoTA, Muzej Parenzana Izola, Dežela kozolcev Šentrupert, Atelje galerija, Muzej Ribnica, Grad Štanjel …). Sodelujoči muzeji, galerije in razstavišča bodo od poznega popoldneva pa do polnoči brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester spored prireditev, od vodstev, delavnic, predstavitev, projekcij, do odprtij razstav, glasbenega programa in degustacij. Na ogled bodo tudi občasne in stalne razstave. Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje, predvsem pa tistim, ki vanje poredko ali pa sploh ne zahajajo. Kljub temu, da je največ sodelujočih iz Ljubljane, se bo dogajalo po vsej Sloveniji, v skoraj 50 mestih, od Lendave do Pirana ter od Jesenic do Metlike.

S pestrim in raznolikim programom želijo organizatorji obiskovalcem vseh generacij predstaviti naše institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino, kot prostore za sproščeno, zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa. Prireditev bo v soboto, 21. junija, sooblikovalo 33 ljubljanskih ter 61 institucij iz ostalih krajev po Sloveniji (Bistra, Bled, Bohinj, Brestanica, Celje, Divača, Dutovlje, Izola, Jesenice, Kamnik, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Kranjska gora, Krško, Laško, Lendava, Lipica, Litija, Maribor, Metlika, Mežica, Murska Sobota, Nazarje, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Pivka, Polhov Gradec, Postojna, Prem, Ptuj, Rašica, Ribnica, Rogatec, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Šentjur, Šentrupert, Škocjan, Šoštanj, Štanjel, Tolmin, Velenje, Žalec).

Število obiskovalcev iz leta v leto narašča in se giblje okoli številk 20.000 do 25.000. Lansko leto so zabeležili rekorden obisk, več kot 37.000 obiskovalcev. Udeleženost ljudi na razstaviščih doseže vrhunec v poznih večernih urah, torej v času, ko so v običajnih dneh vrata muzejskih in galerijskih hiš že zaprta. Tem spodbudnim številkam botrujejo predvsem kvaliteten in pester program namenjen različnim ciljnim skupinam, prost vstop in brezplačni programi ter dejstvo, da so ljudje vzeli Poletno muzejsko noč za svojo.

Akcija je v marsičem primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, ima pa tudi nekatere posebnosti. Ni omejena le na eno mesto, ampak se odvija po celi državi, vstop je brezplačen, brezplačni pa so tudi vsi spremljajoči programi in dogodki.

Podobne teme: