Idrijska čipka

Idrija

Danes se v Idriji začenja že 32. festival Idrijske čipke. Vsak izmed ustvarjalcev bo dodal svoj kamenček v mozaik lepote, pestrosti in veselega druženja, pravijo organizatorji festivala.

The traditional Idrija Lace Festival takes place in Idrija every summer – in the month of June.As an ethnological, economic, cultural, educational and entertaining event it grants Idrija a peculiar character, as the town literally breathes the lacemaking tradition during the festival.

Letošnji Festival je zaznamovan z dvema jubilejema: 10. obletnico delovanja Društva klekljaric idrijske čipke in 10. obletnico sodelovanja klekljaric, študentk in profesoric oblikovanja tekstilij z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Obe obletnici sta pomembni, saj sodelovanje klekljaric znotraj društva pomeni, da se dediščina idrijske čipke ohranja, sodelovanje z Naravoslovnotehniško fakulteto pa prinaša sveže ideje in je pomembno za razvoj sodobne idrijske čipke, zlasti za oblikovanje in snovanje avtorske čipke.

V času festivala so na ogled različne razstave: razstava čipk študentk Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo ljubljanske Naravoslovnotehniške fakultete, idrijskega Društva klekljaric, letna razstava izdelkov učencev Klekljarske šole Idrija, razstava Čipka v naravnih materialih osnovne šole Črni vrh nad Idrijo, hrvaških klekljaric iz Lepoglave in slikarska razstava z motivi čipkaric.

Osrednji dogodek festivala je vsekakor državno tekmovanje v kleklanju, v  nedeljo pa bo v Idriji tudi klekljarska povorka, za vse lačne pa bodo na voljo tudi idrijski žlikrofi.

Organizatorji pa so poskrbeli tudi za pester glasbeni program.

O festivalu

Festival idrijske čipke je prireditev etnološkega, gospodarskega, izobraževalnega, kulturnega in zabavnega značaja, ki poteka vsako leto v Idriji. Njeni začetki segajo v leto 1953, namen pa je do danes ostal enak – uveljavitev idrijske čipke v širšem slovenskem in evropskem prostoru.

Prvi Čipkarski festival je organizirala Čipkarska zadruga Idrija v nedeljo, 23. avgusta 1953, v okviru t. i. Idrijskega tedna. Eden izmed pobudnikov prireditve je bil nedvomno Srečko Logar, takratni ravnatelj Mestnega muzeja Idrija. Programska shema je bila razdeljena na tri dele: otvoritev in pozdrav gostov v prostorih gimnazije, kulturni program v Rudniški dvorani z razglasitvijo tekmovanja med Čipkarskimi zadrugami in prosto zabavo s plesom na Dolinci. 

Besedilo: MS

Foto: Edvard Vrtačnik, občina Idrija

Podobne teme: