Zamisel o Trubarjevem letu 2008 spočeta v občini Velike Lašče

Občinski svet občine Velike Lašče je glede na dejstvo, da je bil Primož Trubar pred 500 leti rojen v krajih velikolaške občine, v vasi Rašica, že januarja 2007 sklenil, da se leto 2008 poimenuje po Trubarju. Oblikovan je bil tudi častni odbor, ki koordinira vse prireditve, ki se odvijajo v počastitev Trubarjeve 500. obletnice rojstva.

 
Občina Velike Lašče praznuje svoj občinski praznik prav na rojstni dan Primoža Trubarja – 8. junija. V letošnjem jubilejnem letu je občina pripravila vrsto prireditev, ki se pod skupnim naslovom in logotipom »Trubarjevo leto 2008« odvijajo skozi vse leto. Nekatere prireditve so se že uresničile. Druge bodo še izpeljali. Prireditve, kot so: kulturni večeri »Na Trubarjevini v čast domovini«, slavnostna akademija ob občinskem prazniku, predvsem pa osrednja prireditev 8. junija na Rašici, so, kot je dejal župan občine Velike Lašče Anton Zakrajšek, vredne ogleda.

Tudi nekatere investicije, ki jih bodo v tej občini uresničili v letošnjem letu, so povezane s 500. obletnico Trubarjevega rojstva. To so obnova objektov na Trubarjevi domačiji: mlin, spremnica, most, dvorišče, pa obnova vasi Rašca. Razmišljali pa so že tudi o podeljevanju Trubarjevih nagrad za dosežke na literarnem področju na Trubarjevi domačiji, pove župan Zakrajšek, ki mu je v Trubarjevem letu naložena precejšnja skrb povezana s pripravami in izvedbo množice letošnjih prireditev in je tudi član Častnega odbora za počastitev 500. obletnice Trubarjevega rojstva.

 

  
Sodelovanje Osnovne šole

Z vključitvijo v program prireditev je v letošnji Trubarjev jubilej vpeta tudi Osnovna šola Primoža Trubarja v Velikih Laščah. Že skozi sodelovanje na prireditvah bodo učenci in njihovi mentorji posvečali veliko pozornosti Trubarju in njegovemu delu. 18. aprila je bilo na Rašci srečanje slovenskih in zamejskih šol iz krajev, kjer je živel ali deloval Primož Trubar. 30. maja pa je potekal zaključek vseslovenskega kviza »Ali poznamo svoje rojake?«, ki je bil posvečen prav Primožu Trubarju.

Na Trubarja, očeta slovenske pisane besede, ki je za osnovo slovenskega knjižnega jezika vzel prav govorico krajev svojega rojstva, so ponosni tudi velikolaški občani. Veličina Trubarja in njegovega dela postaja bolj cenjena zlasti v zadnjih nekaj letih, pa tudi v preteklosti je bil velikolaški rojak Trubar deležen vsega spoštovanja domačinov.

Množica kulturnih ustvarjalcev

Trubarjevo delo in njegov pomen je skozi vso zgodovino vplivalo na njegove rojake, zato je iz krajev velikolaške občine izšlo veliko kulturnih ustvarjalcev. Trubarjev vpliv v teh krajih najbrž še danes pripomore, da se mladi kar pogosto odločajo za študij slavistike.

V občini Velike Lašče se po Primožu Trubarju imenujejo osnovna šola, kulturno umetniško društvo ter glavna ulica v Velikih Laščah. Lani so v občini ustanovili še javni zavod Trubarjevi kraji. Preimenovati želijo še javno knjižnico, ki deluje v okviru knjižnice Prežihov Voranc s sedežem v Ljubljani.

Kako se je dolgo vrsto let, celo stoletij, obdržala Trubarjeva domačija?

Na mestu Trubarjeve domačije že stoletja stojita mlin in žaga. Zadnji lastnik je bil Temkov Jože, od katerega je nekdanja Občina Ljubljana Vič Rudnik leta 1983 odkupila mlin, žago in gospodarsko poslopje. Z namenom ohranjanja spomina na Trubarja je bila leta 1984 vas Rašica in Trubarjeva domačija razglašena za kulturno zgodovinski spomenik.

Marija Primc

Podobne teme: