Planinski dan pod Triglavom v soncu in odličnem vzdušju

V petek, 5. julija 2013, je v Mojstrani in Vratih potekal Planinski dan pod Triglavom, ki ga je za mlade – po letih in srcu – organizirala in izvedla Planinska zveza Slovenije ob podpori Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Svetovnega slovenskega kongresa, Triglavskega narodnega parka, Slovenskega gorniškega kluba Skala – zveze gorniških klubov inSlovenskega planinskega muzeja.

V letu 2013 Planinska zveza Slovenija in slovenska planinska organizacija praznujeta 120 let od začetka organiziranega planinstva v Sloveniji. 27. februarja 1893 je bilo namreč ustanovljeno Slovensko planinsko društvo, katerega naslednica je Planinska zveza Slovenije. Slovensko planinstvo in alpinizem pa sta se proslavila tudi v tujini, slovenski alpinisti so s svojimi izjemnimi vzponi in dosežki med vodilnimi svetovnimi alpinisti, Slovenija pa velja za alpinistično velesilo. Leto 2013 je tako za slovensko planinsko organizacijo slovesno leto, ko se želimo vsem zaslužnim in sedanjim članom ter vsem planinskim društvom in podpornikom zahvaliti, enako močno pa želimo v okviru praznovanja 120-letnice poseben projekt posvetiti zamejcem in Slovencem po svetu, ki so bili pogosto ravno prek slovenske skupnosti na tujem in ljubezni do gora povezani z domovino, predvsem pa se želimo posvetiti mladim.

S planinskim dnevom pod Triglavom želi Planinska zveza Slovenije spodbuditi mlade zamejce in Slovence po svetu k dejavnosti – planinstvu – ki jih je bistveno povezovalo z domovino v preteklosti in jih povezuje še danes. Tako si je za cilje začrtala, da bi mladim Slovencem iz zamejstva in sveta približali domovino skozi planinstvo, se skupaj družili druženje in izpostavili planinstvo kot močno vez, ki povezuje Slovence iz zamejstva in po svetu z domovino. Med cilje si je zadala PZS tudi utrjevanje in ohranjanje narodne, jezikovne ter kulturne identitete, krepitev domovinske zavesti in povezanosti z domovino, vzdrževanje planinstva med avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah in po svetu, ter medsebojno povezovanje in čezmejno povezovanje.

Foto: Zdenka Mihelič

Na Planinskem dnevu pod Triglavom smo se podali po poti Triglavske Bistrice iz Vrat do slapa Peričnik pod vodstvom TNP nadzornika Jerneja Legata ter naprej v Vrata in do vznožja mogočne Triglavske severne stene s spomenikom padlim gornikom (t. i. Klinom). Pod vodstvom kustosinje Slovenskega planinskega muzeja Elizabete Gradnik smo si ogledali tudi razstavo o Aljaževem stolpu v Šlajmerjevem domu in Slovenski planinski muzej v Mojstrani, kjer sta bili na ogled tudi razstavi o Jožu Čopu in razstava 120 let SPD/PZS (120 let Slovenskega planinskega društva, katerega naslednica je PZS).

Planinskega dne, ki je bil za vse udeležence brezplačen in na katerem smo se vmes okrepčali s pravimi domačimi slovenskimi dobrotami v Aljaževem domu v Vratih, se je udeležilo preko 20 mladih in starejših iz Slovenije, Kanade in s Hrvaške.

Po vtisih, ki smo jih delili med seboj po koncu prelepega sončnega in bogato začrtanega dne, smo si bili enotni, da je naša Slovenija, še posebej Gorenjska z vršaci in med njimi z najvišjim Očakom, čudovita, ter da je bil dan, zapolnjen z zanimivimi ogledi, še lepšimi razgledi in odličnim vodenjem skozi ves dan, preprosto enkraten in da bi ga bilo vredno še kdaj ponoviti. Za vse to se zahvaljujemo vsem in vsakemu posebej, ki je svoje znanje in dobro voljo delil z udeleženci, med katerimi so se stkale tudi nove prijateljske vezi.

 

Besedilo: Zdenka Mihelič

Podobne teme: