Otroci iz Gaze

Ljubljana, december 2013 –  V rehabilitacijskem centru Soča v Ljubljani je na zdravljenju bila že deseta skupina otrok, ki so žrtve vojne v Gazi. Slovenija je ena izmed držav, ki naredijo največ za celovito rehabilitacijo otrok.

Univerzitetni rehabilitacijski center Soča deluje že več kot 50 let, je mednarodno uveljavljena ustanova, ki s svojim znanjem, raziskovalnim delom ter izkušnjami prispeva k razvoju rehabilitacijske dejavnosti. Je ena izmed vodilnih institucij na področju rehabilitacije v Evropi in svetu, kamor na rehabilitacijo prihajajo tudi otroci iz Palestine.

Otroci iz Gaze si želijo, da v njihovi domovini zavlada mir.

Leta 2009 je Fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min na pobudo bivšega predsednika Danila Türka začela akcijo pomoči otrokom iz Gaze in v Slovenijo pripeljala prvo skupino otrok, tokrat pa je na rehabilitaciji že deseta. Mustafa (12 let), Wala (11 let), Bayna (6 let), Sabreen (14 let). Ahmed (11 let) ter Haneen (21 let) so otroci, ki so prišli na rehabilitacijo. Haneen pravi: »Slovenija je prelepa dežela, ljudje so prijazni. Življenje v Gazi pa je zelo težko, nimamo elektrike, vode.« Haneen je študentka ekonomije in si nekoč želi ustanoviti svoje podjetje. »Uspela bom korak za korakom,« je dejala.

Spremljevalec otrok ter prevajalec g. Šaker, ki v Sloveniji živi že 45 let, nam je dejal, da je največ otrok brez spodnjih ali zgornjih okončin in ti v Sloveniji dobijo tudi proteze. Pri otrocih je treba protezo prilagajati rasti, zato je Ahmed, ki je svojo prvo protezo dobil še preden je vstopil v prvi razred, v Sloveniji že tretjič. Za Mustafa, Walo, Bayno, Sabreen in Haneen pa je to bil prvi obisk Rehabilitacijskega centra Soča.

V Gazi protetika ni tako zelo razvito kot pri nas, zato skupaj z otroci v Slovenijo pride tudi zdravstveno osebje, ki se pri nas izobražuje in usposablja, v upanju, da bodo otroke spremljali tudi v Gazi in nadaljevali z rehabilitacijo. Tudi tokrat sta z otroci prišli dve spremljevalki iz rehabilitacijskega centra v Gazi.

Rehabilitacija poteka skozi igro in vsakodnevne aktivnosti. Vsak konec tedna so za otroke priredili tudi izlet. Tako so si ogledali Bled in Bohinj, povzpeli so se na Ljubljanski grad in se veselili ob prižigu novoletnih lučk v prestolnici. Slovenija je vsem zelo všeč, na vprašanje ali bi želeli ostati v Sloveniji, pa je enajstletni Ahmed dejal: »Slovenija je zelo lepa dežela, rad bi ostal tukaj, vendar svoje domovine ne morem kar tako zapustiti.«

Obiskali smo jih s prostovoljci društva Sonce v Srcu

Mi smo šest junakinj in junakov iz Gaze obiskali skupaj z društvom Sonce v srcu ter jim polepšali dan. Pripravili smo jim prijetno presenečenje. Z zabavnim klovnom Dansijem, ki prihaja iz Madžarske so otroci iz balonov izdelovali različne figure. Po arabsko so nas naučili šteti do deset. Preštevali do deset smo še po angleško in seveda po slovensko. Prostovoljka Sarah iz društva Sonce v srcu, ki prihaja iz Francije, pa nas je naučila nekaj francoskih besed. Skupaj smo preživeli čudovito popoldne polno smeha in veselja. Otroci so neizmerno uživali. Želijo pa si, da bi tudi v Gazi zavladal mir in bi se tako kot v Sloveniji počutili varne.

Univerzitetni rehabilitacijski center Soča

V Sloveniji imamo odličen Univerzitetni rehabilitacijski center Soča. Prvi pobudnik za organizacijo rehabilitacijske službe je bil akademik prof. dr. Bogdan Brecelj, ki je leta 1947 dal pobudo za ustanovitev šole za fizioterapevte. Kasneje je naredil program za ravoj rehabilitacijskih dejavnosti v Sloveniji, ki ga je sprejel tudi Svet za zdravstvo in socialno politiko Ljudske Republike Slovenije, na podlagi česar je nato Izvršni svet skupščine Ljudske Republike Slovenije leta 1954 izdal odločbo o ustanoviti Zavoda za rehabilitacijo invalidov. In tako se je začela gradnja objektov, glavni arhitekt je bil projektant Danilo Kocjan.

Delavci zavoda so skozi delo in pretekle izkušnje sklenili, da bodo oblikovali delovne enote in tako so ustanovili enoto za medicinsko in poklicno rehabilitacijo, protetiko in ortotiko ter znanstveno raziskovlano dejavnost.

Proti koncu leta 1974 sta se delovni enoti za medicinsko in poklicno rehabilitacijo ter znanstveno raziskovalno dejavnost združili v delovno enoto za fizikalno medicino in rehabilitacijo.

Univerzitetni zavod za rehabilitacijo SOČA je aprila 1991 postal enovit javni zdravstveni zavod, leta 1993 pa se je UZR – SOČA preimenoval v Inštitut Republike Slovenije za rehabilitacijo. V letu 2009 je bil sprejet sklep, da se inštitut preimenuje v Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča. (Vir: http://www.ir-rs.si/).

Besedilo in foto: Vanesa Kovač

Podobne teme: