Raggalution izdali svoj prvi album

Kranj, 14. december 2013 – Reggae v Sloveniji postaja vse bolj popularna zvrst glasbe. Mate Bro in Siti hlapci, ki reggae glasbo ustvarjajo že dobrih 15 let, so tako dobili okrepitev, Raggalution.

Mladi glasbeniki iz skupine Raggalution so na odru Trainsation Squata, v Kranju predstavili svoj prvi album. Raggalution, ki smo jih lahko slišali tudi na festivalu OverJam, so zagotovo svež veter na slovenski reggae glasbeni sceni.

Raggalution ogreli publiko v Kranju. Foto: arhiv Raggalution

Skupino sestavlja sedem fantov, prijateljev, ki jih druži veselje do igranja reggae glasbe. Z ustvarjanjem so začeli leta 2011, leto kasneje pa so izvedli prvi predstavitveni koncert na Večeru neuveljavljenih skupin Tedna mladih v Kranju. Od tam pa jih pot vodi le še naprej.

Tako je včeraj na odru dobesedno zažarelo sedem veličastnih: Mak Sever (bas), Luka Bedene (vokal), Nejc Košnik (bobni), Žiga Fazarinc (kitara), Jure Grahek (klaviature), Leon Slabe (trobenta) ter Jernej Jenko (tolkala). Predstavili so svoj prvenec, na katerem je deset avtorskih skladb. Album nosi naslov Mask of liberty (Maska svobode). Besedila pesmi odražajo stanje v družbi, podajo kritiko na trenutno družbeno dogajanje, hkrati pa budijo zavest ljudi, v želji za boljši jutri.

Postregli so s pozitivno energijo in če bi lahko primerjali glasbo s hrano, bi rekli, da se je včeraj na odru kranjskega Transition Squata zgodil reggae fusion. Skupina diha kot eno in to se čuti tako na odru kot tudi ob poslušanju albuma, kar sta potrdila tudi Mak in Luka, ki pravita: »Vsak nekaj doda, tako kot čuti muziko in na koncu pride ven prava slika,« o skupnem sodelovanju v skupini pa Mak še doda, »Raggalution je lahko ena oseba, lahko pa nas je več.«

Fantje ne igrajo priredb, saj kot pravi Luka, »muzika prihaja sama od sebe,« vendar so tokrat naredili izjemo in zaigrali pesem Welcome to Jamrock, ki jo izvaja Damian Marley.

Večer, prežet s pozitivo in energičnim reggae ritmom, pa so Raggalution še dodatno začinili, ko sta se jim na odru pridružila člana T. M. S. Crew, MC-ja, Joe Joe ter Lucky L. To je bil njihov prvi skupni nastop, povezuje in druži pa jih trobentač Leon Slabe. Ob tem velja povedati, da so T. M. S. Crew nedavno izdali svoj prvi album, ki nosi naslov ‘Kdo miži?’, kjer so pomenljivim besedilom dodali hip hop, reggae, rap, ska in rock ritme. Na albumu pa lahko slišite tudi pesem ‘Učer, dons, jutr’, kjer se jim pridruži tudi raper Zlatko.

 

Za konec pa še nekaj za pokušino:

Inna this time of crysis,

strong soul is what you need,

determination is what you need.

 You have to be worier inside, spreading love, equall right for all,

as justice man shall never fall,

 we gonna burn down the wicked man.

Raggalution: (iz albuma) Mask of liberty

 

Besedilo in foto: Vanesa Kovač

Podobne teme: