Številne gospodarske sinergije med Rusijo, Osrednjo Azijo in Slovenijo

Preko 140 udeležencev iz 37 držav, zbranih na Poslovnem delu Strateškega foruma Bled, ki je potekal na IEDC-Poslovni šoli Bled, je uvodoma pozdravila direktorica in dekanja šole prof. dr. Danica Purg. Predstavila je delo mednarodne asociacije za razvoj managementa v dinamičnih družbah CEEMAN, ki ima sedež na IEDC in letos obeležuje 20. obletnico, v kratkem pa bo izdalo tudi knjigo o t.i. skritih zmagovalcih (nišni voditelji) iz 165 držav, tudi iz Rusije in Kazahstana.

Karl Erjavec,podpredsednik vlade inminister za zunanje zadeve Republike Slovenije, je v otvoritvenem nagovoru poudaril: »Gospodarska diplomacija ostaja prednostna naloga Ministrstva za zunanje zadeve RS.«

Sven Alkalaj, generalni podsekretar Organizacije združenih narodov (OZN) in izvršni sekretar Ekonomske komisije Organizacije združenih narodov za Evropo (UNECE), je javnosti posredoval sporočilo Ban Ki-moona, generalnega sekretarja OZN, rekoč: »Naš skupni cilj je zagotoviti politično in ekonomsko okolje, ki omogoča gospodarski ter trajnostni razvoj in zagotavlja mir. Za prihodnost, ki si jo želimo, pa mora Evropa izpeljati številne pomembne naloge

Janez Škrabec, predsednik Slovensko-ruskega poslovnega sveta, Slovenija, ki je otvoril podpis pogodbe med podjetjem RIKO ter podjetjema Marmor Hotavje in Stilles pri sodelovanju pri opremi hotela Kempinski v Minsku, Belorusija.

»Sanje so imeti ameriško plačo, kitajskega kuharja, angleško hišo in japonsko ženo; pekel pa pomeni kitajsko plačo, angleškega kuharja, japonsko hišo – in ameriško ženo, « je uvodoma dejalprof. dr. Jean-Pierre Lehmann (na fotografiji), nekdanji profesor na Inštitutu za razvoj vodenja v Lozani, ustanovni direktor skupine Evian Group, Švica, ter častni profesor in predavatelj na IEDC-Poslovni šoli Bled. V predavanju o gospodarskih vidikih sprememb v Evropi in svetu se je posvetil zlasti vlogi Kitajske.

»Kitajska postaja center sveta, zato je osrednje vprašanje, kako se bo Evropa temu prilagodila. Tokrat se svet namreč ne bo prilagodil Evropi. In s tem se bomo morali sprijazniti.« Da se bomo morali z Azijo zato bolj povezati in se več učiti od nje, je ob zaključku poudaril ta ugledni managerski mislec, ki se osredotoča na preučevanje JV Azije, globalizacije in vloge poslovnega sveta pri zmanjševanju revščine in neenakosti.

Yves Leterme,namestnik generalnega sekretarja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), je dejal, da bi se morala Evropska unija usmeriti v ustvarjanje resnično enega, enotnega trga. »V EU v preveliki meri še vedno delujemo na ravni nacionalnih ekonomij.«

Panel, pod naslovom ‘Gospodarska prihodnost Rusije in Osrednje Azije: priložnosti in izzivi’ je vodila dr. Nadya Zhexembayeva, predstojnica Coca-Coline katedre za trajnostni razvoj na IEDC–Poslovni šoli Bled. Panelisti, ki so kot eno glavnih priložnosti te regije izpostavili, energijo, so bili: Sven Alkalaj, generalni podsekretar Organizacije združenih narodov (OZN) in izvršni sekretar Ekonomske komisije Organizacije združenih narodov za Evropo (UNECE); Sergey Ezhov, v. d. vodje Oddelka Prvega sektorja za Skupnost neodvisnih držav na Ministrstvu za zunanje zadeve Ruske federacije; dr. Mircea Mihaescu, direktor IT Strategij Sberbank, Rusija; Samo Omerzel, minister za infrastrukturo in prostor Republike Slovenije.

 

Besedilo: Tonja Blatni

Podobne teme: