Kako si je vlada zamislila demografski sklad?

Vlada želi s predlogom zakona o nacionalnem demografskem skladu skoncentrirati naložbe države in njihovo upravljanje na enem mestu, prihodke sklada pa nameniti za sofinanciranje pokojnin danes in v prihodnosti ter za druge demografske ukrepe.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada je predlog zakona obravnavala v sredo in ga pred dokončno potrditvijo poslala še socialnim partnerjem na Ekonomsko-socialnem svetu.

Na finančnem ministrstvu so v predlogu zapisali, da so cilji poenostavitev strukture upravljanja državnega premoženja, jasnejša opredelitev namena in meril upravljanja državnih naložb ter večja donosnost državnega premoženja, ki se namenja predvsem za zagotavljanje dodatne pokojninske varnosti v sedanjosti in prihodnosti.

Cilj je tako v prvem koraku na enem mestu skoncentrirati vse naložbe države z izjemami, kot so Dars, 2TDK, operaterji prenosnega in distribucijskega energetskega omrežja in organizator energetskega trga in družba DRI ter naložbi Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) v Zavarovalnici Triglav in Nepremičninskem skladu pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Predlog zakona predvideva preoblikovanje Slovenskega državnega holdinga (SDH) v družbo Nacionalni demografski sklad, nanjo pa bi se ob

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav