Kar osem novih vetrnih elektrarn v Sloveniji?

Na ministrstvu za okolje in prostor je trenutno v pripravi osem državnih prostorskih načrtov za polja vetrnih elektrarn, od tega za tri elektrarne v zahodni in za pet vetrnih elektrarn v vzhodni Sloveniji.


Vetrne elektrarne so načrtovane na Senožeških brdih, Zajčici, v Dolenji vasi, Mislinji, na Paškem Kozjaku, Ojstrici, v Rogatcu in Plešivcu. Foto: Reuters

V povezavi z umeščanjem vetrnih elektrarn v prostor ministrstvo vodi le postopke priprave državnega prostorskega načrta za prostorske ureditve državnega pomena. To v primeru elektrarn pomeni, da mora biti njihova nazivna moč najmanj deset megavatov. Ministrstvo umeščanje v prostor vodi v sodelovanju s pobudniki, investitorji, nosilci urejanja prostora in javnostjo.

Trenutno na ministrstvu vodijo postopke na območju zahodne Slovenije za vetrne elektrarne Senožeška brda, Zajčica in Dolenja vas, na območju vzhodne Slovenije pa za vetrne elektrarne Mislinja, Paški Kozjak, Ojstrica, Rogatec in Plešivec, so navedli na ministrstvu.

Za tri vetrne elektrarne trenutno potekajo postopki in roki, ko ima javnost možnost podati predloge in pripombe, in sicer v vseh treh primerih

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav