Kdo je upravičen do bolniškega nadomestila?

Osebe, ki prihajajo z območij z novim koronavirusom, a so zdrave, se lahko normalno vključujejo v delovni kolektiv in nimajo pravice bolniškega staleža. Če delodajalec želi, da takšna oseba ostane doma, je upravičena do nadomestila v polni višini plače.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Osebe, ki prihajajo z območij, kjer se pojavlja novi koronavirus, a so zdrave, ne potrebujejo domače samoosamitve oz. se lahko prosto gibajo. Prav tako nimajo pravice do začasne zadržanosti od dela zaradi zdravstvenih razlogov, ampak morebitno odsotnost z dela urejajo z delodajalcem skladno z zakonom o delovnih razmerjih.

Če delodajalec odloči, da bo zdrav delavec odsoten z dela, je delavec upravičen do nadomestila v breme delodajalca v polni višini plače, ker ne dela zaradi razlogov na strani delodajalca, so navedli na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Minister za zdravje lahko na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zdravi osebi odredi karanteno, če je bila v tesnem stiku z okuženimi in se tako obravnava kot visoko tvegano. V teh primerih je delavec upravičen do odsotnosti z dela

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav