KGZS: Kmetijstvo po težkem letu pred novimi izzivi

V kmetijstvu je stanje po mnenju Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) daleč od dobrega. “Za nami je leto, za katero si kmetje želimo, da se ne bi nikoli več ponovilo,” je dejal predsednik KGZS-ja Roman Žveglič.

Panoga pa bo tudi prihodnje leto pred številnimi izzivi.

Med njimi je direktor KGZS-ja Janez Pirc izpostavil strateški načrt skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027. Ta namreč prinaša precej novih ukrepov, pri katerih pa še niso znani pogoji. “Za izvedbene uredbe usklajevanja še potekajo, zato je še veliko neznank, kako načrt izvesti v praksi. Ukrepi so zahtevni, kmetje bodo potrebovali več časa, da se pripravijo na njihovo izvajanje,” je orisal na današnji novinarski konferenci.

Kot je dodal, se kmetijstvo spopada z velikimi izzivi, saj več kot 70 odstotkov kmetij leži na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Tako se zmanjšuje število kmetij, živali, intenzivnih in trajnih nasadov ter njiv. “Graf je pozitiven samo glede zaraščanja,” je opozoril Pirc.

Strateški načrt, pri pripravi katerega je KGZS tvorno sodeloval, je nastal v času ukrajinske krize in suše, ki je zdesetkala pridelek, je povzel Žveglič.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav