Kitajsko gospodarstvo preseglo pričakovanja in v tretjem četrtletju doseglo 3,9-odstotno rast

Kitajska je v tretjem letošnjem četrtletju na letni ravni zabeležila 3,9-odstotno rast bruto domačega proizvoda in tako presegla pričakovanja analitikov, ki so napovedovali 2,5-odstotno rast gospodarstva.


Šanghaj. Foto: Reuters
Šanghaj. Foto: Reuters

Analitiki so pričakovali, da bodo podatki o BDP-ju pokazali eno najšibkejših četrtletnih rasti od začetka leta 2020. Vendar so danes objavljeni podatki pokazali okrevanje, čeprav se je brezposelnost v primerjavi s prejšnjimi meseci občutno povečala, kar so pristojni pripisali pandemiji covida-19.

Številni ekonomisti menijo, da bo Kitajska s težavo dosegla ciljno rast za letošnje leto, ki znaša približno 5,5 odstotka. Mednarodni denarni sklad (IMF) je državi napoved rasti za letos znižal na 3,2 odstotka. Prihodnje leto naj bi dosegla 4,4 odstotka.

Skupina strokovnjakov je za francosko tiskovno agencijo AFP za letos napovedala triodstotno rast, kar je precej manj od 8,1-odstotne rasti v letu 2021. To bi bila najšibkejša rast kitajskega gospodarstva v zadnjih štirih desetletjih, z izjemo leta 2020, ko je

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav