Kmetje vladi predlagajo odkup vse slovenske pšenice in prodajo mlinarjem

Komisija za prodajo žit, ki je zasedala v Ljutomeru, za pšenico najvišje kakovosti A+, ki je bo malo, predlaga ceno 410 evrov za tono, za razred A 390 evrov na tono, za B2 in B1 370 in 350 evrov na tono, za krmno pšenico razreda C pa 330 evrov na tono.


Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO

Za pridelovalci pšenice je novo turbulentno leto, ki so ga zaznamovale številne nejasnosti in podražitve, tudi vremenske razmere za pridelavo pšenice niso bile idealne.

Na današnjem sestanku komisije, ki jo sestavljajo pridelovalci, Sindikat kmetov Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica in Zadružna zveza Slovenije, so navzoči analizirali tudi stanje po Evropi, kjer vlada suša, zato so v številnih državah že pohiteli z žetvijo.

Podatki kažejo, da pšenice na stari celini ne bo toliko, kot so kazale prve napovedi, je povedal predsednik komisije za prodajo žit Franc Küčan. Količina pridelka bo povsod, tudi v Sloveniji, povprečna, podobno kaže s parametri kakovosti. Pri teh napovedih izhajajo iz prvih rezultatov požetega ječmena – pridelka bo manj in tudi

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav