Lani rast BDP-ja na nacionalni ravni. Najvišja v obalno-kraški in gorenjski regiji.

Bruto domači proizvod (BDP), ki se je lani na nacionalni ravni nominalno okrepil za 9,1 odstotka, realno pa za 2,5 odstotka, je z regionalnega vidika najhitreje rasel v obalno-kraški in gorenjski regiji, najpočasneje pa v jugovzhodni Sloveniji in Posavju.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Med regijami so še vedno občutne razlike v razvitosti, ki pa so se lani nekoliko zmanjšale. BDP v letu 2022 je po letni oceni statističnega urada ocenjen na 57,04 milijarde evrov. Na kohezijsko regijo Vzhodna Slovenija je odpadlo 24,17 milijarde evrov, na Zahodno Slovenijo pa nekaj več kot 32,86 milijarde evrov, je ta teden objavil statistični urad.

Od statističnih regij je še naprej izrazito izstopala osrednjeslovenska regija, v kateri so ustvarili 21,93 milijarde evrov BDP-ja, v vseh drugih regijah so številke bistveno nižje. Še najbližje sta bili podravska (7,23 milijarde evrov) in savinjska regija (6,20 milijarde evrov).

Najbolj je medtem BDP zrasel v obalno-kraški regiji (za 6,8 odstotka, na 3,09 milijarde evrov), sledili sta gorenjska (za 15,0 odstotka, na skoraj pet milijard evrov) in goriška (za 10,2 odstotka,

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav