Lanska poraba plina v Evropi najmanjša v zadnjem desetletju

Evropsko povpraševanje po zemeljskem plinu se je od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja 2022 zmanjšalo za 20 odstotkov, pri čemer je bila lani njegova poraba najmanjša v zadnjem desetletju, kaže raziskava inštituta IEEFA.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruska invazija je sprožila odmik evropskih držav od ruskega zemeljskega plina, dobavljenega po cevovodih, kar je povzročilo dvig cen utekočinjenega zemeljskega plina (LNG).

Padec povpraševanje je Inštitut za energetsko ekonomiko in finančno analizo (IEEFA), ki je opravil raziskavo, med drugim pripisal energetski učinkovitosti, vplivu visokih cen na povpraševanje ter blagi zimi.

IEEFA je predvideval, da se bo lani povpraševanje po LNG-ju okrepilo, s čimer bi nadomestili ruski zemeljski plin, vendar je bilo evropsko povpraševanje v primerjavi z letom 2022 skoraj nespremenjeno, je inštitut med tednom objavil na svoji spletni strani.

Države kljub temu hitijo z gradnjo nove LNG-infrastrukture. Od februarja deluje osem novih uvoznih terminalov, medtem ko naj bi jih še nadaljnjih 13 začelo delovati do leta 2030. “To pomeni, da bi bila lahko skupna zmogljivost evropskih terminalov za

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav