Maja izplačanih za 140 milijonov evrov dodatkov, največ od začetka epidemije

Primanjkljaj državnega proračuna je po začasnih podatkih v prvih petih mesecih letošnjega leta znašal 1,35 milijarde evrov. Brez neposrednega učinka ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19, bi bil proračun približno izravnan, ugotavlja fiskalni svet.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Proračunski prihodki so bili v prvih petih mesecih po začasnih podatkih za 26,7 odstotka višji kot v enakem obdobju lani, brez upoštevanja neposrednega učinka ukrepov, namenjenih obvladovanju epidemije covida-19 in njenih posledic, pa so bili višji za 14 odstotkov. “Razmeroma visoka rast prihodkov je v veliki meri posledica učinka osnove, ko so lani ob začetku epidemije prihodki občutno upadli, in sproščanja omejitvenih ukrepov letos,” navaja fiskalni svet v rednem mesečnem poročilu.

Odhodki so bili v prvih petih mesecih za 21,3 odstotka višji kot v enakem obdobju lani, brez upoštevanja neposrednega učinka ukrepov za naslavljanje posledic epidemije covida-19 v višini 1,37 milijarde evrov pa so bili višji za 0,5 odstotka. Slednje je v prevladujoči meri posledica

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav