Minimalna plača: Ob odsotnosti socialnega dialoga sindikati in delodajalci vsak na svoji strani

Poslanci bodo na seji odbora za delo razpravljali o predlogu SD-ja, ki pristojno ministrstvo poziva k ugotavljanju nove višine minimalnih življenjskih stroškov. Določeni so bili leta 2017, na njihovi podlagi pa se določa minimalna plača za prihodnje leto.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sindikati in delodajalci imajo glede vprašanja minimalne plače različne poglede. Svoje argumente so sicer običajno soočali na sejah ekonomsko-socialnega sveta.

Vse te rešitve bi lahko bile premišljene skozi socialni dialog. Vlada na nek način sili z glavo skozi zid in ta zid bo slej ko prej pretrd, da bi ga te glave lahko prebile,” je za Radio Slovenija povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. Sindikati menijo, da bi bilo treba minimalno plačo zvišati za nekaj več kot 10 odstotkov na tisoč 133 evrov bruto.

Na drugi strani delodajalci menijo, da gre za provokacijo sindikatov. Sejo odbora bodo bojkotirali, saj obravnavi brez predhodnega socialnega dialoga ostro nasprotujejo. “Že sedaj smo stopili v predvolilno kampanjo. Očitno je nekomu kar v prid, da socialni dialog še vedno miruje.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav